O Nakhane στο ΚΠΙΣΝ | Summer Nostos Festival 2019

O Nakhane
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Σκηνή στο Κανάλι

Όταν τραγουδάει ο Nakhane, «η σκηνή γίνεται ένας χάρτης τρυφερότητας» έχει γραφτεί για τον συναρπαστικό νοτιοαφρικανό τραγουδιστή, συνθέτη, συγγραφέα και ηθοποιό.

Kάποιοι διακρίνουν σε αυτόν τον ιδιοσυγκρασιακό δημιουργό, στοιχεία τόσο του Prince, όσο και του David Bowie. Mόλις τον περασμένο Δεκέμβριο η Μαντόνα ανάρτησε φωτογραφία του στον λογαριασμό της στο Instagram παρουσιάζοντάς τον ως έναν από τους αγαπημένους της νέους καλλιτέχνες που την εμπνέουν. Oι πρώτοι ήχοι που θυμάται στη ζωή του, είναι φωνές μελών της οικογένειάς του να τραγουδάνε άριες του Μότσαρτ και νοτιοαφρικανικά εκκλησιαστικά τραγούδια. Ήταν παιδί ακόμα όταν η μητέρα του τον μύησε στη μουσική των Marvin Gaye και O’Jays και είχε ήδη μια φωνή που ήταν συνάμα θριαμβική και εύθραυστη.

Μεγάλωσε αγαπώντας τη μουσική, καλλιεργώντας το μοναδικό του χάρισμα και παλεύοντας να αγκαλιάσει τη σεξουαλικότητά του, μέσα σε μια βαθιά χριστιανική, απόλυτα συντηρητική οικογένεια. Αντιθέσεις, περιορισμοί, προκαταλήψεις και ένα ταλέντο που ασφυκτιούσε να εκραγεί, μια ταυτότητα που ανυπομονούσε να δικαιωθεί. O σήμερα 31 ετών Nakhane γεννήθηκε σε ένα χωριό στο Port Elizabeth της Νοτίου Αφρικής και μετακόμισε στο Γιοχάνεσμπουργκ όταν ήταν 15 ετών. Τότε άκουσε για πρώτη φορά ποπ μουσική και η έκρηξη που ένιωσε ήταν αναμενόμενη. Συνέπεσε με την αναγνώριση της σεξουαλικής του ταυτότητας μέσα σε ένα περιβάλλον που είχε στενότατους δεσμούς με την εκκλησία.

Στα 19 του χρόνια αποκάλυψε ότι είναι ομοφυλόφιλος, και τότε η οικογένεια αλλά και η εκκλησία στην οποία ανήκε αποφάσισαν ότι με την προσευχή μπορεί αυτό να αλλάξει. Ακολούθησαν έξι αλλοπρόσαλλα, μαρτυρικά χρόνια που ο Nakhane είχε γίνει το σύμβολο, poster boy, της τοπικής εκκλησίας και της συντηρητικής κοινωνίας για το πώς ο Θεός μπορεί να σβήσει την ερωτική έλξη που νιώθει για τους άνδρες. Προφανώς αυτό δεν μπορούσε να διαρκέσει πολύ.

Ένα όνειρο που είδε κάποιο βράδυ τον έκανε να αφήσει πίσω του αυτή τη συμπεριφορά και να αποδεχθεί την ταυτότητά του. Να ζήσει όπως ο ίδιος επιθυμεί. Ονειρεύτηκε μια φωνή να του λέει την ημερομηνία που θα πεθάνει. Και όπως ο ίδιος περιγράφει, αυτός που ζούσε με τη διαρκή υπενθύμιση της θεϊκής τιμωρίας, ένιωσε ότι απελευθερώνεται από τον φόβο του θανάτου. Και έτσι αποφάσισε να κερδίσει τον χαμένο χρόνο, να ζήσει όπως επιθυμεί. Ήταν θα έλεγε κανείς και η θρυαλλίδα που πυροδότησε την καριέρα του, απελευθέρωσε την καλλιτεχνική του οντότητα και επέτρεψε στο χάρισμά του να έρθει στην επιφάνεια χωρίς όρια και κανόνες.

Ο Νakhane, μεταφέρει όλους αυτούς τους αντιθετικούς κόσμους, τις πρωτόγνωρες εμπειρίες του στη σκηνή, διατρανώνοντας ότι όσο και αν ήταν τραυματικά αυτά που έζησε, δεν θα επιβιώσει απλώς, αλλά θα θριαμβεύσει. Ήδη η Guardian τον αποκαλεί ο «one to watch», προκειμένου το διεθνές κοινό να τον έχει σταθερά στο ραντάρ του. Τον ενέπνευσαν οι Anohni, Busi Mhlongo, David Bowie, Mbongwana Star και Nina Simone. Το πρώτο του άλμπουμ είχε τον εύγλωττο τίτλο Brave Confusion, ενώ ακολούθησε το You will not die – o τίτλος είναι σαφής αναφορά στο όνειρο που άλλαξε τη ζωή του. Εύχεται το άλμπουμ αυτό να μπορέσει να αλλάξει τη ζωή κάποιου νέου, όπως ακριβώς συνέβη στον ίδιο στην εφηβεία του όταν ανακάλυψε τα βιβλία του James Baldwin. Τότε που διαβάζοντάς τα σκεφτόταν «δεν είμαι τρελός, δεν συμβαίνει μόνο σε εμένα αυτό, η ύπαρξή μου έχει νόημα». Ήταν η εποχή που αποφάσισε να μιλήσει στους γονείς του για την ομοφυλοφιλία του.

Εδώ και δυο χρόνια ζει στο Λονδίνο μετά από πλήθος απειλών κατά της ζωής του που δέχθηκε στη Νότιο Αφρική όταν πρωταγωνίστησε στην ταινία The Wound.