Πανεπιστήμιο Κρήτης: Πολιτισμική Ανάλυση και Εκπαίδευση

Από το έτος 2018 – 2019 σύμφωνα με την Υ. Α έγκρισης Αρ. Απ. 6786/23.5.2018 (ΦΕΚ 2079/τ.2ο/07-06-2018) θα λειτουργήσει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο «Πολιτισμική Ανάλυση και Εκπαίδευση».

1. Το Πρόγραμμα έχει ως στόχο να οργανώσει και να εξειδικεύσει τις μεταπτυχιακές σπουδές στην έρευνα και την ανάλυση των πολιτισμικών και κοινωνικo-ιστορικών διεργασιών που σχετίζονται με τις συμβολικές πολιτισμικές διαδικασίες, τις εκπαιδευτικές πρακτικές και τους μετασχηματισμούς της εκπαίδευσης. Στηρίζεται στη διεπιστημονική συνεργασία των Κοινωνικών Επιστημών (της Κοινωνιολογίας, της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, της Ψυχολογίας, των Επιστημών της Εκπαίδευσης) και της Φιλοσοφίας που συμμετέχουν στην οργάνωση του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος. Η πολιτισμική ανάλυση είναι ο κοινός θεωρητικός και μεθοδολογικός άξονας γύρω από τον οποίο οργανώνονται οι παρεχόμενες διεπιστημονικές εξειδικεύσεις και τα υπό διερεύνηση αντικείμενα, χωρίς ταυτόχρονα να περιορίζει την ανάπτυξη της μονοεπιστημονικής έρευνας σε κάποια από τις παραπάνω Κοινωνικές Επιστήμες.

2. Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην κατεύθυνση: Πολιτισμική Ανάλυση και Εκπαίδευση.

Στο δικτυακό τόπο του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών (www.fks.uoc.gr) είναι αναρτημένο το πλήρες πρόγραμμα μαθημάτων του ΠΜΣ.

Απαραίτητες προϋποθέσεις συμμετοχής στο Π.Μ.Σ. είναι οι εξής:

Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Τμημάτων Φιλοσοφικών Σχολών και Σχολών Κοινωνικών Επιστημών καθώς και άλλων Τμημάτων Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Επίσης γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Τμημάτων Α.Τ.Ε.Ι.

Για τους αλλοδαπούς υποψηφίους, οι οποίοι κατέχουν πτυχίο ΑΕΙ ισότιμο με εκείνα των ελληνικών ΑΕΙ, απαραίτητη προϋπόθεση θεωρείται η επαρκής γνώση της ελληνικής γλώσσας, η οποία πιστοποιείται με διαδικασίες που ορίζει η Σ.Ε. του Π.Μ.Σ. Για όλους τους υποψηφίους, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επαρκής γνώση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας (Αγγλικά, Γαλλικά ή Γερμανικά). Η επαρκής γνώση πιστοποιείται από την κατάθεση αναγνωρισμένων τίτλων που την κατοχυρώνουν. Εάν δεν υπάρχουν οι αναγνωρισμένοι τίτλοι κατοχύρωσης, διενεργείται εξέταση σύμφωνα με διαδικασίες που ορίζει η Συντονιστική Επιτροπή (Σ.Ε.). Στην κλίμακα 0-10, προακτέοι βαθμοί είναι το πέντε (5) και άνω. Σε περίπτωση αποτυχίας, ο υποψήφιος αποκλείεται από τη λοιπή διαδικασία εξέτασης του Π.Μ.Σ.

Τα δικαιολογητικά υποψηφιότητας πρέπει να υποβληθούν στη Γραμματεία του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών (Πανεπιστημιούπολη, Γάλλος, 741 00 Ρέθυμνο) το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019(για όσους στείλουν το φάκελο υποψηφιότητάς τους ταχυδρομικά θα ληφθεί υπόψη η ημερομηνία της σφραγίδας του ταχυδρομείου).

Η διαδικασία επιλογής (γραπτές εξετάσεις, συνέντευξη, αποτελέσματα) θα γίνει κατά την Τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου 2019 και συγκεκριμένα από τις 16/09 ως τις 18/09. Για τις ακριβείς ώρες και ημερομηνίες των εξετάσεων οι υποψήφιοι θα ειδοποιηθούν από τη Γραμματεία και από το δικτυακό τόπο του Τμήματος (www.fks.uoc.gr)

Για περαιτέρω πληροφόρηση: σχετικές πληροφορίες παρέχονται από τη Γραμματεία του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών (τηλέφωνo: 2831077215) και στο δικτυακό τόπο: www.fks.uoc.gr.