Σύρος: Η Αρχόντισσα των Κυκλάδων

Η Σύρος είναι η πρωτεύουσα του κυκλαδίτικου συμπλέγματος νησιών του Αιγαίου, και αποτελεί ένα νησί κόσμημα.

Τα αρχοντικά του 19ου αιώνα, τα πανέμορφα καπετανόσπιτα, τα επιβλητικά κτίρια και ο αέρας που αποπνέει η πόλη ταξιδεύουν τον επισκέπτη πίσω στις εποχές που η Σύρος αποτελούσε ένα απο τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα της χώρας. Ο κοσμοπολίτικος αέρας του νησιού σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή της αρχιτεκτονική και τα πανέμορφα σοκάκια αποτελούν τον ιδανικό προορισμό τόσο για πολυήμερες διακοπές όσο και για μικρές αποδράσεις. Αρκετά κοντά στο λιμάνι του Πειραιά, ο επισκέπτης μπορεί να βρεθεί στο νησί σε λιγότερο από 4 ώρες.

Θα ξεκινήσουμε την περιήγηση και τη γνωριμία μας με το νησί από την πανέμορφη του πρωτεύουσα, την Ερμούπολη. Αφιερωμένη στο θεό του εμπορίου Ερμή, η Ερμούπολη αποτελεί έναν προορισμό που θα σας καθηλώσει. Είναι χτισμένη και απλωμένη ανάμεσα σε δύο λόφους στους οποίους συναντάμε το Βυζαντινό ναό της Αναστάσεως και τον Καθολικό μπαρόκ ναό του Αγίου Νικολάου. Τα νεοκλασικά της κτίρια, τα γραφικά σοκάκια που σκαρφαλώνουν στους δύο λόφους της, η μεγαλόπρεπη πλατεία Μιαούλη, το επιβλητικό Δημαρχείο (κατασκευασμένο από τον Τσίλερ), το εντυπωσιακό θέατρο Απόλλων (μια μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου), και το αρχαιολογικό μουσείο, είναι μερικά από τα αξιοθέατα που θα συναντήσετε στην Ερμούπολη.

Σειρά έχει η συνοικια Βαπόρια με τα εφοπλιστικά αρχοντικά και τη βασιλική του Αγίου Νικολάου με το γαλάζιο τρούλο της, το μαρμάρινο τέμπλο από πεντελικό μάρμαρο και τα ανάγλυφά της. Η βόλτα μας συνεχίζεται στη μεσαιωνική συνοικία της Άνω Σύρου. Κατάλευκα σπίτια, γραφικά καλντερίμια, καμάρες και μια θέα θα σας συνεπάρει. Η οχυρωματική διάταξη των σπιτιών είναι εντυπωσιακή! Κατά τη βόλτα στην Άνω Σύρο, θα συναντήσετε το αναπαλαιωμένο σπίτι του Μάρκου Βαμβακάρη καθώς και τη πλατεία που φέρει το όνομά του.

Προχωρόντας στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, συναντάμε την Ντελαγκράτσια, ένα από τα πιο αριστοκρατικά θέρετρα της Σύρου. Σε αυτό το σημείο, έμενε παλαιότερα η ανώτερη τάξη και για αυτό το λόγο είναι γεμάτη με επαύλεις και εντυπωσιακά κτίρια, μερικά εκ των οποίων έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά μνημεία. Όμορφοι κήποι και αρχοντικά με πύργους συνθέτουν το τοπίο της Ντελαγκράτσια.

Νησί όμως χωρίς παραλίες δεν νοείται, έτσι σας παρουσιάζουμε τις πιο δημοφιλείς και ευκολοπρόσβατες παραλίες της Σύρου. Ο Γαλησσάς, ο μέγας Γιαλός, η Βάρη, οι Αγκαθωπές και το Κίνι, αποτελούν μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού. Για εσάς που θέλετε να βρεθείτε στις πιο δυσπρόσιτες παραλίες όπως είναι τα Γράμματα και ο Αετός, μπορείτε να πάρετε το καίκι από το Κίνι και να «ταξιδέψετε» σε αυτούς τους μικρούς παραδείσους.

Πριν φύγετε απο το νησί, βεβαιωθείτε οτι έχετε απολαύσει μερικές από τις καθηλωτικές γεύσεις της Σύρου. Λουκούμια, χαλβαδόπιτες, το συριανό τυρί «Σαν Μιχάλη», τα περίφημα «σκορδολουκάνικα», την καυτερή κοπανιστή και την παραδοασική λούζα.

Η Σύρος σας περιμένει να την ανακαλύψετε, να περπατήσετε στα μαγευτικά στενά της και να σας παρασύρει σε ένα ταξίδι εικόνων, αρωμάτων και γεύσεων.