Τι Να Περιμένεις Όταν Συγκατοικείς

Η συγκατοίκηση είναι μια απόφαση που θα πρέπει να την έχεις σκεφτεί πολύ καλά πριν την κάνεις πράξη. Στις αρχές μιας σχέσης όλα μοιάζουν μαγικά και θέλεις να περνάς όλο και περισσότερο χρόνο με το έταιρο ήμισυ.

Όσο περνάει ο καιρός, αρχίζουν και διαφαίνονται στοιχεία του χαρακτήρα του άλλου που είτε σε κάνουν να θέλεις να συνεχίσεις την σχέση σου μαζί του είτε να χωρίσετε και να πάρει ο καθένας το δρόμο του. Αν αποφασίσετε να συγκατοικήσετε σε αυτή τη φάση της σχέσης σας, η ζωή σας θα αλλάξει…όχι απαραίτητα προς το κακό. Πολλοί φοβόμαστε πως με τη συγκατοίκηση είναι σαν να παντρευόμαστε (ω, ναι! έτσι ΑΚΡΙΒΩΣ είναι!). Βέβαια, η έννοια της μόνιμης συμβίωσης δύο ατόμων δεν είναι από μόνη της καλή ή κακή. Όλα εξαρτώνται από το πως αντιμετωπίζει ο καθένας την πραγματικότητα της σχέσης.

Έστω λοιπόν, ότι αποφασίζετε να συγκατοικήσετε, να μερικά πράγματα που θα αλλάξουν στη ζωή σας.

  1. Μετάβαση σε νέο σπίτι. Αν μένατε με τους γονείς σας, η μετάβαση σε έναν άλλο χώρο, και μάλιστα ενοικιαζόμενο, απαιτεί έξοδα που πριν τα κάλυπταν οι γονείς σας. Αν, μένατε μόνοι σας, η συγκατοίκηση συμφέρει! Πλέον, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κτλ κτλ θα είναι δια δύο.
  2. Πλέον δεν είσαι μόνος σου! Έκπληξη ε; Θα αρχίσεις να συνηθίζεις την παρουσία και ενός άλλου ανθρώπου που θα κινείται και θα ζει μέσα στο σπίτι. Με τις παραξενιές και τις συνήθειες του. Δώσε χρόνο στις αρχές γιατί και εσύ έχεις παραξενιές που θα πρέπει να συνηθίσει ο άλλος.
  3. Μαγείρεμα! Μια σπιτοδουλειά που καλό θα είναι να γίνεται αν δεν θέλετε να κάνετε πλούσια τα περιφερειακά σουβλατζίδικα. Είναι οικονονικότερο, τρώτε πιο υγιεινό φαγητό και μπορείτε να κάνετε μεγαλύτερες ποσότητες που θα κρατήσουν παραπάνω από μια μέρα.
  4. Διαφωνίες θα υπάρχουν. Το θέμα είναι πως θα τις λύσεις. Το Α και το Ω για μια επιτυχημένη σχέση, είναι η επικοινωνία. Αν έχετε κάποιο πρόβλημα, καλύτερο είναι να το συζητήσετε για να σκεφτείτε μια λύση, από το να το βάζετε κάτω από το χαλάκι και να συσσωρεύεται μαζί με άλλα παλαιότερα άλυτα θέματα.
  5. Ο τρόπος διασκέδασης σας ίσως αλλάξει (λίγο). Όταν είσαι single, λες πιο εύκολα ναι σε μια έξοδο με τους φίλους σου, συγκριτικά με όταν είσαι σε μια σχέση. Όταν συγκατοικείς, πολλές φορές, μοιάζει ιδανικό ένα βράδυ αγκαλιά στον καναπέ με ταινιούλα απ’ότι μια έξοδος για ξύδια.
  6. Οι αποφάσεις θα πρέπει να παίρνονται από κοινού. Πολλές αποφάσεις που παίρνει ο ένας και αφορούν τη διαχείριση των οικονομικών, του σπιτιού ή και πολλών άλλων τομέων, ενδέχεται να επηρεάσουν άμεσα και τον άλλο. Για αυτό το λόγο, καλό είναι να έχει υπάρξει μια σχετική συζήτηση νωρίτερα.

Να θυμάστε, η συγκατοίκηση δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή μιας νέας περιπέτειας!