Ύδρα – Σπέτσες : Τα Δύο Μαργαριτάρια Του Αργοσαρωνικού!

Δύο από τα πιο όμορφα νησιά του Αργοσαρωνικού είναι η Ύδρα και οι Σπέτσες. Συγκεντρώσαμε κάποιες προτάσεις για το τι να επισκεφτείτε αν βρεθείτε σε αυτά τα δύο νησιά.

Ύδρα

Ένας ιδανικός προορισμός για εσάς που αναζητείτε κάτι κοντινό στην Αθήνα. Στα 50 τ.χιλ. της έκτασης της, οι λάτρεις της γαστρονομίας, της τέχνης και της αρχιτεκτονικής θα ενθουσιαστούν με τις επιλογές που τους παρέχει η Ύδρα. Έχει χαρακτηριστεί ως διαμάντι του Αργοσαρωνικού και όχι άδικα. Έχει μαγνητίσει τα βλέμματα του διεθνούς τζετ σετ καθώς και καλλιτεχνών όπως του Πικάσο και του Σαγκάλ. Σε αυτό το νησί έχουν γίνει τα γυρίσματα της ταινίας «Το παιδί και το Δελφίνι» με πρωταγωνίστρια τη Σοφία Λώρεν. Μεγάλοι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών έχουν τιμήσει με την παρουσία τους το θρυλικό νησί της Ύδρας.

Πλησιάζοντας το νησί, το οποίο απέχει μιάμιση ώρα από το λιμάνι του Πειραιά, η όψη των πέτρινων αρχοντικών (καπετανόσπιτα), χτισμένα γύρω από το λιμάνι γοητεύουν τους ταξιδιώτες. Μια βόλτα στα γραφικά στενά της Ύδρας, δίνει την αίσθηση στον επισκέπτη ότι πρόκειται για ένα νησί με μακραίωνη ναυτική ιστορία. Προτομές ναυάρχων, κανόνια και σπίτια καπεταναίων συνθέτουν το ιστορικό σκηνικό της Ύδρας.

Ξεφεύγοντας από την πλούσια ιστορία του νησιού, και κατευθυνόμενοι σε πιο παραθεριστικά μονοπάτια, ανακαλύπτουμε τις εντυπωσιακές πεντακάθαρες παραλίες του νησιού. Είτε επιλέξετε άμμο, βότσαλο ή βράχια, τα κρυστάλλινα γαλάζια νερά θα σας αποζημιώσουν. Παραλίες κοντά στο λιμάνι του νησιού αποτελούν η Σπηλιά, η Υδρονέτα και το Αυλάκι. Για πιο απομακρυσμένες παραλίες, τις οποίες μπορείτε να τις προσεγγίσετε με θαλάσσια ταξί, καΐκια ή τουριστικά σκάφη, προτείνουμε το Μπίστι και τον Άγιο Νικόλαο οι οποίες συνδυάζουν το βότσαλο με το πράσινο των πεύκων.

Μια από τις ιδιαιτερότητες του νησιού, που το κάνουν να ξεχωρίζει, είναι η απαγόρευση χρήσης αυτοκινήτου. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν ένα από τα 1000 χαριτωμένα γαϊδουράκια του νησιού για τις μετακινήσεις τους. Μια επιπλέον επιλογή αποτελούν τα θαλάσσια ταξί.

Σπέτσες

Οι Σπέτσες, μια ανάσα από το λιμάνι του Πειραιά, είναι ένα νησί που τα έχει όλα. Από καθαρές παραλίες με κρυστάλλινα νερά μέχρι πλούσια ιστορία και νυχτερινές επιλογές για έξοδο. Μόλις 2 ώρες από την Αθήνα με το δελφίνι, φτάνεις στο επιβλητικό λιμάνι της Ντάπιας.

Εμβληματική μορφή του νησιού αποτελεί η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, ηρωίδα της επανάστασης του 1821. Πολύ κοντά στη Ντάπια, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί το αρχοντικό της Μπουμπουλίνας που λειτουργεί σαν μουσείο. Η είσοδος στο μουσείο περιλαμβάνει και μια μικρή ξενάγηση από τον απόγονό της Φίλιππο Δεμερτζή-Μπούμπουλη.

Αν επισκεφτείτε το νησί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, υπάρχει μια πληθώρα παραλιών στις οποίες μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας. Σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι των Σπετσών, βρίσκονται οι παραλίες Αγία Μαρίνα και Κουνουπίτσα. Αν πάλι, θέλετε να γυρίσετε το νησί και να ανακαλύψετε τους κρυμμένους παραδείσους της, θα βρεθείτε στους Αγίους Αναργύρους και στην Αγία Παρασκευή. Στους Αγίους Αναργύρους, βρίσκεται η σπηλιά του Μπεκίρη, την οποία, σύμφωνα με τοπικές φήμες, αν την επισκεφτεί ένας ανύπαντρος, η επόμενη χρονιά θα τον βρει παντρεμένο.

Άλλα αξιοθέατα του νησιού περιλαμβάνουν: το παλιό λιμάνι με την πλούσια νυχτερινή και κοσμοπολίτικη ζωή του, την ιστορική πλατεία στην Ντάπια, το σπίτι του Χατζηγιάννη Μέξη (το σπίτι – μουσείο, φιλοξενεί κειμήλια της ελληνικής επανάστασης του 21’, επιστολές των Κολοκοτρώνη και Διάκου, καθώς και τα οστά της Μπουμπουλίνας), την εκκλησία της Αγίας Τριάδας, το εκκλησάκι της Παναγιάς της Αρμάτας και την Αναργύρειο – Κοργιαλένειο Σχολή.

Μη παραλείψετε να απολαύσετε το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα από το παλιό λιμάνι και να κάνετε μια βόλτα με τις γραφικές άμαξες του νησιού.