Η τελευταία εξεταστική σου;  Πώς θα περάσεις όλα τα μαθήματα τώρα τον Σεπτέμβρη

Αν βρίσκεσαι κι εσύ στο 5ο, 6ο, 7ο, έτος της σχολής σου και χρωστάς 5-6 μαθήματα και θες να τελειώσεις επιτέλους τώρα τον Σεπτέμβρη σε καταλαβαίνω απόλυτα γιατί είμαι στην ίδια φάση. Πώς λοιπόν θα περάσουμε όλα τα μαθήματα με σιγουριά και θα πάμε για το πολυπόθητο αυτό πτυχίο;

Όταν ξέρεις πως βρίσκεσαι μια ανάσα πριν το τέλος της σχολής, πως όλα τα διαβάσματα και τα ξενύχτια σε λίγες μέρες θα λάβουν τέλος, σίγουρα σε πιάνει ένα αίσθημα χαράς και ανακούφισης. Τέλος πια το άγχος, τέλος το τρέξιμο στην σχολή για να προλάβεις εκείνον τον καθηγητή που μετά τις και τέταρτο δεν σε αφήνει να μπεις, τέλος και το τρέξιμο για τα βιβλία.     Δεν θα ξαναδείς πρόγραμμα εξεταστικής και μαθημάτων, δεν θα έχεις την αγωνία να βγει ο βαθμός του μαθήματος, να δεις αν το πέρασες.

Ήρθε επιτέλους η ώρα που περίμενες σχεδόν από την αρχή που πέρασες στην σχολή της επιλογής σου. Ήρθε η ώρα του πτυχίου σου και η στιγμή που δεν θα λέγεσαι πια “φοιτητής” ή ” φοιτήτρια”. Θα ανοίξεις νέο δρόμο στη ζωή σου, θα βρεις δουλειά, θα κυνηγήσεις τα όνειρα σου και θα είσαι απλά μια κανονική ενήλικη, ένας κανονικός, φυσιολογικός ενήλικος γύρω στα 25, πάνω , κάτω δεν έχει σημασία, που θα σε απασχολεί οτιδήποτε άλλο εκτός από την σχολή. Όλη σου η καθημερινότητα δεν θα περιστρέφεται πια γύρω από την σχολή.

Για να περάσεις λοιπόν αυτά τα λίγα μαθήματα που έμειναν, μην τα παρατήσεις στιγμή αυτές τις μέρες στην εξεταστική, είναι η τελευταία σου σκέψου και διάβασε όσο πιο πολύ μπορείς, κάνε απαλλακτικές εργασίες όπου έχεις την δυνατότητα και αν φοβάσαι κάποιον καθηγητή μίλησε του ευγενικά ότι θες πολύ λίγα μαθήματα για να τελειώσεις. 

Βέβαια είναι και λογικό, να σε πιάνει ένα αίσθημα υπερβολικής κούρασης, ενώ μπορεί να έχεις διαβάσει μόνο μισή ώρα και να κάθεσαι να σκέφτεσαι την ορκωμοσία σου, ποιους θα καλέσεις, τι θα βάλεις. Μπορεί να σκέφτεσαι τις διακοπές σου, την ανεμελιά του καλοκαιριού και να νιώθεις τόση σιγουριά ότι έχεις το πτυχίο τώρα πια στο τσεπάκι σου. Αν όμως δεν διαβάσεις και λίγο, να φρεσκάρεις αυτά που ξέρεις, δεν γίνεται δουλειά κι είναι κρίμα να ρισκάρεις τώρα στο τέλος.