Δίσεκτο έτος! Μύθοι και αληθινά γεγονότα

Το 2020 είναι ένα ακόμη δίσεκτο έτος, κατά το οποίο ο μήνας του Φεβρουαρίου έχει 29 μέρες αντί για 28 που συνηθίζεται και αυτό συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια! Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που όταν μπούμε σε μια δίσεκτο χρονιά ανησυχούν για τα “κακά” και τις αναποδιές που μπορούν να τους συμβούν.

Πάντως κατά παράδοση ένα πολύ σημαντικό αθλητικό γεγονός, που είναι οι ολυμπιακοί αγώνες γίνονται κατά τη διάρκεια των δίσεκτων ετών.

Αν  όμως εσύ  ανήκεις στους προληπτικούς ανθρώπους έχεις μια ανησυχία παραπάνω σίγουρα. Κάθε τέσσερα χρόνια λοιπόν έχουμε 366 μέρες για το δίσεκτο έτος που διανύουμε για να συμπέσει το ημερολόγιο μας μαζί με το ηλιακό. 

Στο κάθε δίσεκτο έτος εναρμονίζεται το τροπικό έτος με το πολιτικό και καθημερινό έτος των ημερολογίων. Αυτό συμβάλλει ώστε σε βάθος χρόνου να μην έχουμε τον Ιούνιο χειμώνα ούτε τον Ιανουάριο να έχουμε καλοκαίρι.

Παλαιότερα ο λαός δε γνώριζε την επιστημονική εξήγηση της προσθήκης της μιας ημέρας στο έτος κι επειδή είχε τάση να διογκώνει με υπερφυσικές ιδιότητες οτιδήποτε δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει διαφορετικά, τότε έπλαθε διάφορους μύθους αλλά και δοξασίες γύρω από τη λεγόμενη «δίσεκτη χρονιά». 

Ο μύθος ότι ένα δίσεκτο έτος ξεκίνησε από τους Ρωμαίους το 600 π.Χ  οι οποίοι πίστευαν ότι τον Φλεβάρη τον μήνα δηλαδή της εξιλέωσης  ο Άδης κυκλοφορούσε ανάμεσα τους και ήταν ο υπαίτιος για τα κακά που τους συνέβαιναν. 

Έτσι κατά τον Φεβρουάριο κανένας δεν έκανε μακροχρόνια σχέδια ή σημαντικές δουλειές όπως φύτευση αμπελιών αλλά ούτε και γάμους. Όταν εμείς οι Έλληνες κατακτηθήκαμε από τους Ρωμαίους κάποιες παραδόσεις τους, όπως αυτή που αφορά τον Φεβρουάριο των δίσεκτων ετών πέρασαν και σε μας.

Το γεγονός ότι οι Ρωμαίοι αφαίρεσαν μία μέρα από το μήνα του Φλεβάρη δεν είναι τυχαίο. Ο μήνας αυτός ήταν ο μήνας του απολογισμού και ο μήνας των νεκρών.

Από τότε πολλοί πιστεύουν στη γρουσουζιά του δίσεκτου έτους και αποφεύγουν τον γάμο. Πάντως στην Ιρλανδία τα δίσεκτα έτη θεωρούνται αρκετά τυχερά και συμβαίνουν πολλές προτάσεις γάμου στις 29 Φεβρουαρίου!