The Underground Youth Orchestra στο Μουσείο Μπενάκη

10 χρόνια The Underground Youth Orchestra
Νέοι σολίστ, νέοι συνθέτες
Στο Μουσείο Μπενάκη
Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Η Underground Youth Orchestra γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει με τον δικό της, μοναδικό τρόπο, το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου στις 20:30, στο Μουσείο Μπενάκη – Κτήριο της οδού Πειραιώς.

Σολίστ και συνθέτες, μέλη της δραστήριας Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας που γεννήθηκε πριν από δέκα χρόνια στο υπόγειο του σπιτιού του μαέστρου της, ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους συμμετέχοντας σε μια μουσική γιορτή αφιερωμένη στους νέους.

Στην εορταστική συναυλία «Νέοι σολίστ, νέοι συνθέτες» θα ακουστούν έργα των J.C. Bach, W. A. Mozart, E. Lalo, C. Saint-Saens, J. Haydn, Verdi / Lovreglio και Ν. Χατζοπούλου.

Η Underground Υouth Orchestra ξεκίνησε από ένα σύνολο παιδιών, που επιθυμούσαν να βρίσκονται και να κάνουν μουσική μαζί. Οι πρόβες άρχισαν σε ένα υπόγειο (εξ ου και το όνομα της ορχήστρας) και τα πρώτα χρόνια οι συναυλίες είχαν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Γρήγορα, η μουσική ομάδα κατάφερε να διακριθεί, να συμμετέχει σε Φεστιβάλ, να πραγματοποιεί συναυλίες, κερδίζοντας την αγάπη των φιλόμουσων.

Το σχήμα σήμερα αποτελείται από 45 σπουδαστές μουσικής, ηλικίας 10-25 ετών και από το 2019 στεγάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η υπεύθυνη για την εκπαίδευση ομάδα καθηγητών αποτελείται από τους επαγγελματίες μουσικούς: Ευσταθία Παπαγεωργοπούλου, Franc Shestani, Όσβαλντ Αμιράλη, Μιχάλη Ραμό, Κώστα Σίσκο και Μαρίνο Τρανουδάκη.

Καλλιτεχνικός διευθυντής, μαέστρος και ενορχηστρωτής της UYO είναι ο Κώστας Ηλιάδης.

Μέχρι σήμερα η Ορχήστρα έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 60 συναυλίες στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Το 2016 πραγματοποίησε την πρώτη της εμφάνιση στο εξωτερικό δίνοντας μια συναυλία στο Tübingen της Γερμανίας στο Πανεπιστήμιο του Tübingen και το 2018 στο Βερολίνο στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου σε συνεργασία με το Julius Stern Institute.

Το 2019 προσκαλείται στο Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών Young Euro Classic στο Βερολίνο. Τιμώμενη χώρα του Φεστιβάλ για την συγκεκριμένη χρονιά ήταν η Ελλάδα και την συναυλία διηύθυνε ο διάσημος αρχιμουσικός Christoph Eschenbach.

Η UYO έχει συνεργαστεί πολλές φορές με την Έλλη Πασπαλά και έχει συμπράξει με την Μαρία Φαραντούρη και την Δήμητρα Γαλάνη. Την Ορχήστρα έχουν διευθύνει οι μαέστροι Christoph Eschenbach, Catherine Larsen-Maguire, Garret Keast και Αναστάσιος Συμεωνίδης, ενώ το 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο CD με τίτλο “THE UNDERGROUND YOUTH ORCHESTRA LIVE” με ζωντανές ηχογραφήσεις από συναυλίες της.