BOOKLAB 2020: η πιο αγαπημένη λογοτεχνική λέσχη επιστρέφει στο Πωλητήριο του ΒΜΦ

Κύκλος εκδηλώσεων σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο 

Μάρτιος – Μάιος 2020

Το Πωλητήριο του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου συνεχίζει και το 2020 τις επιτυχημένες εκδηλώσεις, σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους, που έχουν αγαπήσει μικροί και μεγάλοι!

Η νέα χρονιά ξεκινά δυναμικά, με έναν συναρπαστικό κύκλο βιβλιοπαρουσιάσεων, εργαστηρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Το λογοτεχνικό ταξίδι ξεκινά την Πέμπτη 12 Μαρτίου, στις 19.00, στο Παρατηρητήριο της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, με την παρουσίαση του βιβλίου του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου «Ο Ζωγράφος με τις τρεις πατρίδες» που σκιαγραφεί τη ζωή κα το έργο του διεθνώς διακεκριμένου καλλιτέχνη Κωνσταντίνου Μπρουμίδη. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο σκηνοθέτης και ποιητής Λευτέρης Ξανθόπουλος, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Νταίζη Σεμπεκοπούλου. Στο τέλος της εκδήλωσης θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Ξανθόπουλου «Κωνσταντίνος Μπρουμίδης» από τη σειρά «Αυτοί που τόλμησαν» (2017) που προβλήθηκε από το κανάλι Cosmote History. 

Επόμενος λογοτεχνικός σταθμός, το Σάββατο 28 Μαρτίου στο Νέο Υδαταέριο, όπου η συγγραφέας Μελίνα Σιδηροπούλου θα κάνει ένα ξεχωριστό σεμινάριο γραφής, για παιδιά από 12 έως 16 ετών, με αφορμή το βιβλίο της «Ήλιος με μουστάκια» – ένα ειλικρινές, περιπετειώδες και γεμάτο χιούμορ μυθιστόρημα που μιλά απευθείας στην καρδιά των εφήβων και προ-εφήβων! Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, τα παιδιά θα συζητήσουμε με τη συγγραφέα όσα τους αρέσουν (αλλά και όσα δεν τους αρέσουν), σε μια δημιουργική συνάντηση που θα δώσει την έμπνευση για νέες, πρωτότυπες ιστορίες! 

Το ταξίδι θα ολοκληρωθεί με μια… «Υπόγεια εκδρομή»! Το Σάββατο 16 Μαΐου, η συγγραφέας Χριστίνα Φραγκεσκάκη θα περιμένει τους μικρούς αναγνώστες στο Νέο Υδαταέριο, όπου θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο της «Υπόγεια εκδρομή», το οποίο ξεναγεί τα παιδιά στην… υπόγεια «γκαλερί» της Αθήνας, το μετρό! Κατόπιν, παιδιά και γονείς θα ζήσουν μια αληθινή υπόγεια εκδρομή, καθώς με συνοδούς τη συγγραφέα και την Καλλιόπη Κύρδη (εκπαιδευτικός, συγγραφέας, υπεύθυνη πολιτιστικών θεμάτων στη Δ/ση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας) θα ανακαλύψουν τα μυστικά που κρύβει η πόλη μας, από τον σταθμό Κεραμεικός του μετρό μέχρι τα ίχνη της αρχαίας Αθήνας! Ένα ξεχωριστό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά από 7 έως 12 ετών.

READ MORE:  10 Αγαπημένα Τραγούδια του Σωκράτη Μάλαμα

Αναλυτικές πληροφορίες για τα βιβλία και για τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις:

Ο Ζωγράφος με τις τρεις πατρίδες, του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου

Τρία παιδιά σε τρεις χώρες, ο Δημήτρης στην Ελλάδα, η Αντριάνα στην Ιταλία και ο Λώρενς στις Η.Π.Α., αφηγούνται την ιστορία του σπουδαίου ζωγράφου με τις τρεις πατρίδες, του Κωνσταντίνου Μπρουμίδη. Γεννημένος το 1805 στην Ιταλία, από οικογένεια φυγάδων της Μεσσηνίας, εκπαιδεύεται στη Ρώμη και γρήγορα διακρίνεται ως συντηρητής αριστουργημάτων της Αναγέννησης. Το 1852, καταξιωμένος πλέον καλλιτέχνης με πλούσιο δικό του έργο, θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την επαναστατημένη Ιταλία και να φτάσει πρόσφυγας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εδώ θα ριζώσει και, με όπλο το ταλέντο, τη θέληση και τη μοναδική καλλιτεχνική θητεία του, θα λάμψει ως «Brumidi, ο ζωγράφος του Καπιτωλίου». 

Ο Μπρουμίδης μνημονεύεται σήμερα στην Αμερική ως μια από τις σπουδαιότερες καλλιτεχνικές φυσιογνωμίες της χώρας αυτής. Το Καπιτώλιο, στο οποίο εργάστηκε για περισσότερα από είκοσι χρόνια, αποτελεί για το αμερικανικό έθνος το σύμβολο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας. Η Αποθέωση του Ουάσιγκτον, που καλύπτει επιφάνεια 500 τ.μ., ολοκληρώθηκε σε έντεκα μήνες. Είναι ένα από τα θεαματικότερα ζωγραφικά έργα στον κόσμο και ταυτόχρονα αποτελεί την αποθέωση του ίδιου του Μπρουμίδη.

Πληροφορίες:

Πότε: Πέμπτη 12 Μαρτίου

Ώρα έναρξης: 19.00 

Πού: Παρατηρητήριο

**Είσοδος ελεύθερη

Human Touch & Γιάννης Παπαδόπουλος στο Half Note Jazz Club

Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA)