Κανόνες υγιεινής για όταν γυρίζουμε σπίτι μας!

Οι κανονές υγιεινής τις τελευταίες ημέρες είναι στην κορυφή των συζητήσεων λόγω της πανδημίας του κορονοιού που ζούμε στην Ελλάδα κι όχι μόνο. Πρόκειται για πρωτοφανής καταστάσεις που δεν ήμασταν προετοιμασμένοι να ζήσουμε σε καμία περίπτωση.

Για αυτό τον λόγο οι γιατροί, η κυβέρνηση κι όλοι τονίζουν πόσο σημαντικό είναι να ακολουθεί ο κάθε πολίτης ξεχωριστά από εμάς τους κανόνες υγιεινής, ώστε να σπάσει την αλυσίδα μετάδοσης του ιού, να προστατευτεί και να προστατεύσει.

Ένας πολύ βασικός κανόνας υγιεινής είναι φυσικά το πολύ καλό πλύσιμο των χεριών μας, που για κάποιους δυστυχώς έχει περάσει στα ψιλά γράμματα, ενώ για κάποιους άλλους έχει μεγαλοποιηθεί σε υπερβολικό βαθμό και για αυτό έχουμε έλλειψη τεράστια σε αντισηπτικά χεριών και σε οινοπνεύματα.

Οφείλουμε όμως όλοι μας να πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας, όταν γυρνάμε στο σπίτι μας αλλά και μετά από κάθε δουλειά που κάνουμε ή όταν καθαρίζουμε. Τα χέρια μας εξάλλου αποτελούν εστία μικροβίων και ιών και μπορεί σε αυτά να επιβιώσει και ο κορωνοιός και οτιδήποτε άλλο. Με τα χέρια πιάνουμε τα πάντα, από κάποιο αντικείμενο, όπως το κινητό μας τηλέφωνο, μέχρι τα ρούχα μας, τα φαγητά μας, τα πιάτα μας και φυσικά τα παιδιά μας, τις οικογένειες μας. Είναι τα χέρια μας τα εργαλεία μας σε καθημερινή βάση και για αυτό πρέπει να τα προσέχουμε τόσο.

Επίσης πρέπει σύμφωνα και με τις οδηγίες να απολυμαίνουμε πολύ καλά, αλλά και συχνά το κινητό μας τηλέφωνο , αφού και σε αυτό μπορεί ο κορονοιός να επιβιώσει σύμφωνα με τους ειδικούς μέχρι και για εννιά ολόκληρες ημέρες. Οπότε κρίνεται πιστεύω αναγκαίο μέτρο ο πολύ καλός και συχνός και εδώ καθαρισμός του. Μάλιστα η Apple και η Samsung προτείνουν να απενεργοποιείτε τα κινητά σας τηλέφωνα πριν τα καθαρίσετε. Το καλύτερο είναι να ψεκάσεις με ένα καθαριστικό οθόνης ένα πανάκι και με αυτό να περάσεις την οθόνη του κινητού σου. Όσο για την θήκη του κινητού σου, αυτή μπορείς να την καθαρίσεις με ένα καθαριστικό που έχεις σίγουρα στο σπίτι σου.

Στους κανόνες υγιεινής είναι να βγάζουμε τα παπούτσια που φορέσαμε έξω, με το που μπούμε μέσα στο σπίτι μας και να μην φοράμε τα ρούχα που είχαμε στην έξοδο μας, καθόλου στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού.