Καραντίνα και άγχος! Πώς θα το ελέγξετε αυτή την περίοδο

Η καραντίνα και ο εγκλεισμός στον οποίο βρισκόμαστε περίπου τον τελευταίο μήνα, σίγουρα μας κάνει αρκετές φορές να αισθανόμαστε πιο έντονα άγχος, πιθανόν φόβο και ότι είμαστε σε κοινωνικό αδιέξοδο και μοναξιά. 


Ζούμε μια πρωτοφανή κατάσταση, που σίγουρα δεν την είχαμε προβλέψει και η ζωή μας έχει αλλάξει πάρα πολύ. Το σπίτι μας και η οικογένειά μας είναι η καθημερινότητα μας, 24 ώρες το 24ωρο και για να κάνουμε τις απολύτως αναγκαίες μετακινήσεις, που μας επιτρέπουν, πρέπει να στέλνουμε μήνυμα, να κρατάμε το αντίστοιχο χαρτί μαζί μας σε κάθε έξοδο και να μην πηγαίνουμε πουθενά χωρίς τη ταυτότητά μας. 

Πώς λοιπόν θα καταφέρουμε να διαχειριστούμε τόσο την καραντίνα, όσο αυτή ακόμη κρατήσει, όσο και το άγχος που μας προκαλεί;

Πρέπει πρώτα απ’ όλα να καταλάβουμε συνειδητά ότι αυτή η περίοδος δεν θα είναι για πάντα και ότι είναι αναγκαία τα μέτρα που έχουν παρθεί από την κυβέρνηση μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, τόσο για την ατομική μας υγεία και προστασία, αλλά και για την υγεία των συνανθρώπων μας. Να καταλάβουμε επίσης ότι είναι λογικό να νιώθουμε έξτρα άγχος, για την επόμενη μέρα από την καραντίνα, αλλά και για το τώρα. 

Αν για παράδειγμα είναι κάποιος φοιτητής, έχει συνηθίσει να μένει μόνος του και τώρα γύρισε για αυτό το διάστημα στους γονείς του, η μετάβαση από την μια κατάσταση στην άλλη, μπορεί να μην είναι πολύ ομαλή. Ρόλο βέβαια παίζει η σχέση που έχουν σαν οικογένεια, αλλά και πάλι είναι σημαντικό να μάθουν να συμβιώνουν αρμονικά και με ηρεμία. 

Αν πάλι κάποιος δούλευε συνεχώς για να μπορεί να συντηρηθεί και τώρα αναγκαστικά κάθεται στο σπίτι , γιατί έχει κλείσει προς το παρόν η επίχειρηση στην οποία ανήκε, θα πρέπει να το δει θετικά αυτό και να εκμεταλλευτεί τον χρόνο, που έχει για να κάνει πράγματα που τον ευχαριστούν και πιθανόν δεν προλάβαινε προηγουμένως. 

Για να μπορέσουμε να βγούμε πιο θετικοί από την κατάσταση της καραντίνας που βιώνουμε και πιο δυνατοί ως άνθρωποι, καταπολεμώντας το άγχος μας, μπορούμε για αρχή να μιλάμε με τους δικούς μας ανθρώπους, την οικογένεια μας, τους φίλους μας και όποιον μας λείπει αυτή την περίοδο, καθημερινά αν το θέλουμε, μέσα από κλήσεις και βιντεοκλήσεις. 

Έπειτα η φροντίδα του εαυτού μας θα πρέπει να γίνει προτεραιότητά μας για να νιώθουμε καλύτερα με το μέσα μας. Ένα μπάνιο, μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, ένας καλός και γεμάτος ύπνος, το να πίνουμε ένα λίτρο την ημέρα νερό, το διάβασμα ενός βιβλίου, μια ταινία που μας αρέσει, ένας καλός καφές στο μπαλκόνι μας, η μουσική, η γυμναστική στο σπίτι, το τρέξιμο του τετραγώνου μας, είναι μερικοί τρόποι να μας προσέξουμε τώρα και να ηρεμήσουμε.