Σημάδια χαμηλής αυτοεκτίμησης!

Οι άνθρωποι  οι οποίοι δεν έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση, νιώθουν κυρίως συναισθήματα αρνητικά για τον εαυτό τους, δεν υπάρχει σιγουριά για το ποιοι είναι εσωτερικά, αλλά και εξωτερικά και διακατέχονται από ανασφάλεια σε ότι αφορά τις σχέσεις που έχουν οικογενειακές, φιλικές και ερωτικές.

Το στρες και η μη αυτοπεποίθηση πολλές φορές επηρεάζουν και έχουν αντίκτυπο στην επαγγελματική, στην φοιτητική και στην προσωπική ζωή τους.  

Ποια σημάδια είναι όμως αυτά που μαρτυρούν χαμηλή αυτοεκτίμηση για να σε αφυπνίσουν και να μπορέσεις να διαφυλάξεις την προσωπικότητά σου και την κοινωνική ζωή και τις σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω σου από αρνητικά συναισθήματα, συμπεριφορές και χωρίς να προβάλεις την άσχημη εικόνα του εαυτού σου; 

Έντονο αίσθημα ζήλιας

Η ανασφάλεια και η ζήλια είναι δύο έννοιες αλληλένδετες. Όταν δεν νιώθει κάποιος αυτοεκτίμηση, μειώνει τον εαυτό του και δεν νιώθει ότι έχει πετύχει κάτι ή ότι είναι ωραίος ή ότι είναι καλός σε κάτι. Έτσι αυτομάτως ζηλεύει τους ανθρώπους γύρω του, που σε αυτούς βλέπει επιτυχίες ή κάτι όμορφο επάνω τους ή ότι έχουν μια επιτυχημένη επαγγελματική ή προσωπική ζωή, μια ευτυχισμένη σχέση ή πολλούς φίλους. Η ζήλια είναι ο φόβος μην χάσεις τον άλλον από φίλο ή ερωτικά και δεν γίνεται να ζει κανείς με τέτοιους φόβους.

Όχι ανεξαρτησία

Επίσης οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση προσκολλούνται πολλές φορές ψυχολογικά σε κάποιον φίλο ή σε μια σχέση γιατί αισθάνονται ότι μόνοι τους δεν μπορούν να καταφέρουν κάτι, χωρίς την φροντίδα των άλλων. Όμως αν σταθείς στα δικά σου πόδια και  ασχοληθείς  με ένα χόμπι που σου αρέσει, σε γεμίζει και σε κάνει πιο δημιουργικό θα δεις πόσα πράγματα είσαι ικανός να κάνεις μόνος σου.

Όχι υγιής σχέση 

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση σε κάνει να φοβάσαι ότι δεν είσαι επαρκής σαν σύντροφος, ότι ο άλλος ή η άλλη δεν σε θαυμάζει αρκετά για την προσωπικότητά σου και αν δεις ότι δεν ασχολείται όσο θα ήθελες μαζί σου, νομίζεις ότι απομακρύνεται από εσένα και  ότι πιθανώς θέλει να σε χωρίσει. Όμως όλη αυτή η αρνητικότητα δεν σε βοηθάει και μάλιστα δημιουργεί αρνητικό κλίμα στην σχέση σου χωρίς να υπάρχει λόγος.