Τον αγαπάς ή μόνο τον θέλεις;

Υπάρχουν φορές που η γραμμή ανάμεσα στην αγάπη και τον έρωτα/επιθυμία/πόθο/κόλλημα/όπως-θέλεις-πες-το είναι εξαιρετικά λεπτή. Αν δεχτούμε ότι ο έρωτας μπορεί να διαρκέσει για ορισμένο χρόνο (ας μην πούμε για πόσο και αγχωθούμε), τότε σίγουρα η αγάπη μπορεί να κρατήσει ακόμη περισσότερο.

Μην αγχώνεσαι αν δεν ξέρεις σε ποια φάση είσαι ακριβώς, αν αυτό που νιώθεις είναι έρωτας και αγάπη μαζί, ή μόνο έρωτας, ή μόνο αγάπη ή και τίποτα από τα δυο. Αυτό που χρειάζεται είναι να καθίσεις να σκεφτείς και να απαντήσεις στις παρακάτω ερωτήσεις:

1. Τον αγαπάς ή σου αρέσει περισσότερο η ιδέα του να είσαι με κάποιον; Δεν είναι κακό, συμβαίνει και πολλές φορές μάλιστα χωρίς καν να το συνειδητοποιείς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, δες αν όντως θέλεις μια σχέση γενικά ή μια σχέση μ’ αυτόν (και μόνο!), επειδή τον θέλεις/τον αγαπάς/δεν μπορείς χωρίς αυτόν. Για πες, τι σε κρατάει περισσότερο, η αγάπη ή η ανασφάλεια του να μείνεις μόνη σου;

2. Θα τον πάρεις τηλέφωνο μια άκυρη ώρα αν χρειάζεσαι οποιαδήποτε βοήθεια; Η’ ξέρεις ήδη ότι αυτό το άτομο θέλει να περνάτε καλά αλλά δε θα σου σταθεί σε μια δύσκολη στιγμή; Αν νιώθεις άνετα να τον πάρεις τηλέφωνο για να του πεις ένα πρόβλημα, αν βασίζεσαι σ’ αυτόν για να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα, αν είναι το πρώτο άτομο που θα σκεφτείς να πάρεις σε μια δυσκολία, τότε σίγουρα νιώθεις πολλά περισσότερα από μια απλή ερωτική επιθυμία.

3. Νιώθεις ότι θέλεις να είσαι διαρκώς βαμένη/προσεγμένη όταν είσαι μαζί του; Όταν είσαι με κάποιον που σε αγαπάει και τον αγαπάς, μικρό το κακό αν δεν έχεις ισιώσει τα μαλλιά σου ή αν δεν έχεις βαφτεί. Δε θα τον νοιάξει που είσαι με φόρμα, δε θα σε πειράξει που είναι με πιτζάμες (προφανώς δεν ισχύει το ίδιο αν είστε έτσι σε καθημερινή βάση, εκεί χάνεται η σπίθα, παιδιά).

4. Βλέπεις μέλλον μαζί του; Υπάρχουν κάποια άτομα που απλά σε κάνουν να πιστεύεις ότι θα βρίσκονται γύρω σου για ένα πολύ μεγάλο διάστημα (αν όχι για πάντα). Υπάρχουν κι άλλα που δε σε πείθουν ότι αυτό θα συμβεί, ακόμη κι αν το θέλεις όσο τίποτα άλλο. Στην περίπτωση που πιάνεις τον εαυτό σου να ονειρεύεται το μέλλον του μαζί του, κάνοντας σχέδια όπου στα περισσότερα είναι μέσα κι αυτός, τότε δεν είσαι απλά ερωτευμένη αλλά πολλά παραπάνω!!

5. Μπορείς να είσαι ειλικρινής μαζί του; Η’ τρέμεις ότι θα θυμώσει/ζηλέψει/ξεκινήσει καβγά; Όταν είσαι με κάποιον που αγαπάς έχεις την άνεση να μιλήσεις ανοιχτά για θέματα που σε απασχολούν, για σημαντικά ή πιο ασήμαντα γεγονότα, για τα πάντα. Αν η σχέση σας είναι περισσότερο επιφανειακή, τότε πολύ πιθανό να υπάρχει μια έντονη ερωτική επιθυμία, αλλά μέχρι εκεί.

6. Έχεις τις λεγόμενες “πεταλούδες στο στομάχι” κάθε φορά που είναι να τον δεις; Αυτό κι αν είναι ξεκάθαρο σημάδι έρωτα. Αν δεν το νιώθεις (ενώ παλιότερα το ένιωθες), αν δε σου κάνει ιδιαίτερη αίσθηση, αν δεν τρελαίνεσαι κιόλας όταν περνούν μέρες χωρίς να τον δεις, τότε έρωτας δεν είναι – φυσικά, μπορεί να πρόκειται για μια πολύ δυνατή αγάπη.

7. Έχεις κολλήσει μαζί του πνευματικά, σεξουαλικά ή συναισθηματικά; Δηλαδή μένεις εκεί από συνήθεια, για το σεξ ή από αγάπη; Σίγουρα έχεις ανάγκη ΚΑΙ από τα τρια στοιχεία για να ολοκληρωθεί η σχέση, αλλά τι είναι αυτό που μετράει περισσότερο σ’ αυτή τη φάση; 8. Σε ποιον θέλεις να μιλήσεις πρώτα όταν κάτι καλό συμβεί; Βασικά, ένα πράγμα μας ενδιαφέρει, είναι αυτός; H’ είναι η κολλητή σου, η ξαδέρφη σου, η γειτόνισσα κι έπειτα αυτός;

——-

Eιρήνη Ρήνα