Διακοπές στη Σκόπελο: ένα νησί «πνιγμένο» στο πράσινο

Η Σκόπελος δεν είναι από τα γνωστότερα νησιά της Ελλάδας, ιδίως για τους νοτιοελλαδήτες. Σίγουρα δεν είναι από τα πιο κοσμοπολίτικα, τα πιο φημισμένα και πολυσύχναστα νησιά όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος ή η Ρόδος.

διακοπές στη σκόπελο

Χωρίς αμφιβολία όμως, η Σκόπελος είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη που έχει να προσφέρει η χώρα μας, ένα νησί πνιγμένο στο πράσινο, ένας επίγειος παράδεισος με νερά καταγάλανα και τοπία συγκλονιστικά που κλέβει την καρδιά οποιουδήποτε ταξιδιώτη.

Η πανέμορφη Σκόπελος ανήκει στα νησιά των Βόρειων Σποράδων και τοποθετείται ανάμεσα στη Σκιάθο και την Αλόννησο πλάι από τη χερσόνησο της Μαγνησίας. Έχει δύο μεγάλα λιμάνια, αυτό της Χώρας και αυτό της Γλώσσας Σκοπέλου και πολυάριθμες μαγευτικές ακρογιαλιές με γνωστότερες τις παραλίες της Σταφύλου, του Πανόρμου, της Μηλιάς, του Αγνώντα και της Καστάνη στο νότιο τμήμα του νησιού αλλά και πολλές στο βόρειο τμήμα. Κάθε παραλία έχει να προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα με τις απέραντες πράσινες εκτάσεις να βουτούν κυριολεκτικά μέσα στα πεντακάθαρα νερά σαγηνεύοντας και ξεκουράζοντας παράλληλα το μάτι του ταξιδιώτη.

Παρ’ ότι όλο το νησί από άκρη σ’ άκρη σφύζει από ζωή, τα περισσότερα μαγαζιά εστίασης και τα περισσότερα καταστήματα βρίσκονται στη Χώρα της Σκοπέλου, που φιλοξενεί και το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού. Η Χώρα τις πρωινές ώρες είναι σίγουρα πανέμορφη, ωστόσο μετά τη δύση του ηλίου αποκτάει μία άλλη, ξεχωριστή γοητεία. Κτισμένη μέσα σε έναν κολπίσκο χαρίζει από κάθε γωνιά της τοπία ασύγκριτα και θέα τόσο στους πυκνόφυτους ορεινούς όγκους του νησιού όσο και στα φώτα της απέναντι πλευράς του χωριού που κάνουν πολύχρωμα τα θαλασσινά νερά και τα γραφικά παραταγμένα πλεούμενα του λιμανιού.

Όσο για τη διαμονή στο νησί, αξίζει να αναφερθεί η εγκάρδια φιλοξενία που οι ντόπιοι είναι πάντα πρόθυμοι να προσφέρουν, αλλά και πιο πρακτικές λεπτομέρειες όπως η άρτια, συχνή συγκοινωνία με λεωφορεία και ταξί, το πλήθος επιλογών σχετικά με τη διανυκτέρευση και τα διαφόρων ειδών μαγαζιά για φαγητό και ποτό. Θα ήταν περιττές ωστόσο περεταίρω αναφορές, μια που μπορεί κανείς να βρει όλες τια απαραίτητες πληροφορίες στους σχετικούς διαδικτυακούς τόπους και τα ταξιδιωτικά φυλλάδια. Επίσης, παράλληλα με την οπτική απόλαυση μπορεί κανείς να έχει τη χαρά της γευστικής απόλαυσης, αφού το νησί φημίζεται για πραγματικά πεντανόστιμες λιχουδιές, όπως η Σκοπελίτικη τυρόπιτα και το μέλι τοπικής παραγωγής.

Παρ’ ότι αποτελεί αγαπημένο προορισμό ιδίως του ξένου πληθυσμού, η Σκόπελος μάλλον δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί νησί που προσφέρεται για διασκέδαση, καθώς υπάρχουν λίγα μόνον μαγαζιά ανοιχτά τις μικρές ώρες. Ο χρόνος στο νησί κυλάει πιο αργά, τα πράγματα είναι πιο απλά και, κατά τη γνώμη μου (ίσως και κατά τη δική σου αναγνώστη), πιο αληθινά από την ασφυκτική κατά περιόδους πραγματικότητα των πόλεων. Αποτελεί προορισμό για ψυχαγωγία γνήσια, για τον ταξιδιώτη που αναζητά ακατέργαστη ομορφιά και άφθαρτο περιβάλλον, για αυτόν που ξέρει να διακρίνει την αξία του καλοκαιριού μέσα από τον ήλιο, τη θάλασσα, τους ανθρώπους που γνωρίζεις. Για τον ψαγμένο αυτόν ταξιδιώτη δεν υπάρχει πιο ευλογημένος τόπος από τη Σκόπελο.

————

Χρύσα Γούτα