Ποιον δρόμο να διαλέξω;; (Πως λύνω τα διλήμματα)

Πόσες φορές έχουμε βρεθεί μπροστά σε ένα σταυροδρόμι και δεν ξέρουμε σε ποια κατεύθυνση να πάμε;;; Η Αρετή και η Κακία πάντα βρίσκονται στο δρόμο μας και προκαλούν να τις επιλέξουμε. Αμφότεροι δρόμοι εμφανίζουν σοβαρές αβεβαιότητες και δυσκολίες. Πως αντιμετωπίζουμε λοιπόν τα διλήμματα;


1) Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα
Είναι βασικό να ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε. Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα βλέπουμε και τις πιθανές λύσεις.

2) Καταγραφή των θετικών και των αρνητικών
Μια λίστα βοηθάει να κατηγοριοποιήσουμε τα θετικά και τα αρνητικά των δύο επιλογών για να μπορέσουμε να καταλήξουμε πιο εύκολα σε μια απόφαση.

3) Ανάλυση συνεπειών
Κοιτάζουμε τη λίστα και προσπαθούμε να αναλογιστούμε τις συνέπειες των δύο επιλογών. Επειδή, τα διλήμματα εμφανίζονται όταν μια απόφαση είναι ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτεί αλλαγές στον τρόπο που λειτουργούμε, υπάρχουν πάντα οι επακόλουθες συνέπειες των επιλογών μας.

4) Αντίκτυπος
Επειδή σε αυτόν τον κόσμο δεν ζούμε μόνοι μας και έχουμε μερικούς ανθρώπους που νοιάζονται για εμάς, μπορεί ίσως με τις επιλογές που θα κάνουμε να τους πληγώσουμε. Πρέπει να σκεφτούμε και αυτήν την παράμετρο πριν την τελική απόφαση.

5)Απόφαση
Έχοντας σκεφτεί τα θετικά, τα αρνητικά, τις συνέπειες αλλά και τα οφέλη, σίγουρα η ζυγαριά θα γέρνει σε μια από τις δύο επιλογές. Γνωρίζουμε εξ’ αρχής ότι δεν γίνεται να τους έχουμε όλους ικανοποιημένους και χαρούμενους, οπότε, καλό θα είναι να κάνουμε την επιλογή με τις λιγότερες απώλειες.

Διλήμματα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν για όσο θα υπάρχουν άνθρωποι. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα γινόταν αν επιλέγαμε τελικά τον εναλλακτικό δρόμο. Το σημαντικό είναι να μην μετανιώνουμε για τις επιλογές μας. Σωστές ή λάθος μας δίδαξαν πράγματα….