Για να… τρομάξετε φέτος το καλοκαίρι

Λάτρεις του σινεμά, εραστές της μεγάλης οθόνης, πόσον καιρό έχετε να παρακολουθήσετε ένα καλό θρίλερ; Πως; Δε σας αρέσουν τα θρίλερ; Τι; Φοβάστε να κοιμηθείτε το βράδυ; Δεν ξέρετε τι χάνετε!

Πόσο μεγάλο μέρος της 7ης τέχνης απαρνείστε, πόσες οσκαρικές ερμηνείες αγνοείτε και πόσα ρίγη συγκίνησης (και όχι μόνο) σας περιμένουν χωρίς να το ξέρετε! Σας παροτρύνω λοιπόν, φανείτε γενναίοι, εφοδιαστείτε με σακούλες ποπ κορν, σβήστε τα φώτα και απολαύστε μία από τις τόσες αριστουργηματικές ταινίες τρόμου. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνετε σύντομα φανατικοί θεατές του τρομακτικού κινηματογράφου.

Η θεματολογία των ταινιών αυτών είναι πολύ πλούσια και τα σενάρια ευφυή και αναπάντεχα. Επίσης ποικίλουν πολύ τα τεχνικά μέσα που χρησιμοποιεί ο σκηνοθέτης για να αιχμαλωτίσει την προσοχή του θεατή. Άλλες ταινίες είναι λιτές με περιεχόμενο πλήρως ρεαλιστικό, στις οποίες ο προβληματισμός στρέφεται γύρω από το εφικτό της υπόθεσης. Μία από αυτές, το Se7en, το γνωστό θρίλερ με πρωταγωνιστές το δίδυμο Morgan Freeman και Brad Pitt θεωρείται ένα από τα καλύτερα φιλμ μυστηρίου που όλοι οι κινηματογραφόφιλοι πρέπει κάποια στιγμή στη ζωή τους να παρακολουθήσουν. Επιπλέον, η πρόσφατη ισπανική ταινία Ο Θυρωρός, του 2011, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις καλές, σοκαριστικά ανατρεπτικές ταινίες της πενταετίας.

Άλλα θρίλερ εστιάζουν κυρίως σε μία ιδιαίτερη προσωπικότητα, έναν παρανοϊκό θύτη ή μία τρομακτική φιγούρα. Το Παρασκευή και 13, το Ξέρω τι έκανες πέρυσι το καλοκαίρι, το Scream και ο Εφιάλτης στο δρόμο με τις λεύκες είναι χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι αυτού του είδους των ταινιών. Το μοτίβο της πλοκής τους είναι λίγο πολύ το ίδιο, η αγωνία όμως κατά τη διάρκεια του φιλμ είναι αυτή που καθηλώνει τον θεατή. Και οι τέσσερις αυτές κλασσικές ταινίες τρόμου εμφανίζονται σε πολλά sequel, μερικά εκ των οποίων είναι άκρως ενδιαφέροντα, άλλα λιγότερο, αλλά σίγουρα όλα τους αποτελούν σταθμό στην εξέλιξη της τέχνης του κινηματογράφου.

Πρόσφατα το ενδιαφέρον των θεατών επικεντρώθηκε σε θέματα που ισορροπούν ανάμεσα στην πραγματικότητα και στη σφαίρα του φανταστικού. Ο Steven King με ταινίες όπως το It και η Λάμψη με τον Jack Nicolson είναι ένας από τους πολλούς μυθιστοριογράφους που έδωσαν έναυσμα για την στροφή του σινεμά προς τον τρόμο του φανταστικού ή του υπερφυσικού, με τη Λάμψη να θεωρείται ίσως το καλύτερο θρίλερ όλων των εποχών. Σε μία ακόμη πιο παρατραβηγμένη πραγματικότητα η ταινία Σε ακολουθεί (2014) κατάφερε να τραβήξει τα βλέμματα, ενώ το γνωστό The Ring, βασισμένο στο ιαπωνικό Ringu,έκανε αίσθηση χάρη στην ευρηματική πλοκή του.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζουν οι ταινίες βασισμένες σε παιδιά πρωταγωνιστές, στις οποίες οι μικροί ταλαντούχοι ηθοποιοί καταφέρνουν να μας προκαλέσουν με τις ερμηνείες τους ρίγη τρόμου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται Η έκτη αίσθηση, Ο Εξορκιστής και το The Orphan. Τέλος, με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία της δεύτερης κατά σειρά ταινίας δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε τις εντυπωσιακές ταινίες Το Κάλεσμα και Annabelle, με πλοκές ελάχιστα πιστευτές, ωστόσο καθηλωτικές και κλίμα κατάλληλο για αξέχαστες βραδιές σινεμά για μεγάλες παρέες. Στα ίδια μονοπάτια κινείται το Insidious και το The Boy.

Υπάρχουν φυσικά πολλές ακόμα ταινίες τρόμου που αξίζει να παρακολουθήσει κανείς. Η ταινιοθήκη είναι ανεξάντλητη, εφόσον είναι αστείρευτη και η όρεξη για καλό σινεμά και εναλλακτική διασκέδαση. Επομένως, τι περιμένετε; Αναζητήστε μερικές από τις παραπάνω ταινίες, οργανώστε την παρέα και πατήστε play. Ή μήπως φοβάστε;

———

Χρύσα Γούτα