Εξερευνώντας την αντίπερα όχθη – Αϊβαλί και Μοσχονήσια

Σε απόσταση περίπου μιάμισης ώρας από το λιμάνι της Μυτιλήνης, φτάνουμε στα παράλια της Μικράς Ασίας και στο γραφικό Αϊβαλί (Ayvalik).

Η χαμηλή τιμή του εισιτηρίου καθώς και η εγκύτητα του στο νησί της Λέσβου, καθιστούν το Αϊβαλί μια πολύ καλή επιλογή για μονοήμερες αποδράσεις. Ειδικά τις Πέμπτες, το εισιτήριο κοστίζει μόλις 3€ να πας και 3€ να επιστρέψεις. Η μόνη ταλαιπωρία, εντοπίζεται στην αναμονή που πρέπει να υποστεί ο ταξιδιώτης στα τελωνεία τόσο της Μυτιλήνης, όσο και του Αϊβαλιού. Διαβατήριο δεν απαιτείται, παρά μόνο ταυτότητα με το ονοματεπώνυμο του ταξιδιώτη σε λατινικούς χαρακτήρες.

αιβαλί9

Το Αϊβαλί σήμερα είναι ένα αναπτυσσόμενο αστικό κέντρο, το οποίο έχει διατηρήσει ακόμα αρκετά από τα ελληνικά του στοιχεία. Πολλοί από τους ηλικιωμένους κατοίκους της πόλης εξακολουθούν να μιλούν Ελληνικά, ενώ πολλά τούρκικα τεμένη είναι πρώην ελληνικές ορθόδοξες εκκλησίες. Η ονομασία της πόλης προέρχεται από την τουρκική λέξη ayva, (αϊβά) η οποία σημαίνει «κυδώνι», τόσο τον καρπό όσο και το όστρακο, τα οποία αμφότερα αφθονούν στην ευρύτερη περιοχή. Εκτός από την ονομασία «Αϊβαλί», η οποία επιλέχθηκε ως κύρια, ήταν σε χρήση μέχρι τέλους και η λόγια ελληνική εκδοχή της «Κυδωνίαι» (Πηγή : Βικιπαιδεία).

αιβαλί10

Το Αϊβαλί, πέρα από τη ιστορική του διάσταση και σημασία, προσφέρεται για αγορές και ξεχωρίζει για το μεγάλο παζάρι που στήνεται κάθε Πέμπτη και καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της πόλης. Από μπλούζες και παντελόνια έως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ο καταναλωτής έχει μια απεριόριστη γκάμα αντικειμένων να επιλέξει. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός οτι κάθε Πέμπτη, το καραβάκι που φεύγει από τη Λέσβο είναι γεμάτο κόσμο και τα στενάκια στο Αϊβαλί είναι πλημμυρισμένα τόσο από Έλληνες όσο και Τούρκους.

READ MORE:  10 + 1 Αγαπημένα Τραγούδια του Μίλτου Πασχαλίδη

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στο Αϊβαλί, αξίζει να περιπλανηθείτε στα στενά της πόλης, να εξερευνήσετε τα εντυπωσιακά παλαιοπωλεία, να περπατήσετε παραλιακά, να δοκιμάσετε ντόπιες λιχουδιές (όπως τους γκιουσλεμέδες), να πιείτε τσάι (με μόλις μία λίρα και κάτι ψιλά), να δοκιμάσετε την εμπειρία των μπαρμπέρηδων της Ανατολής και να κάνετε τα παζάρια σας (Μη ξεγελαστείτε οτι μπορείτε να κερδίσετε στα παζάρια τους ανθρώπους που τα εφυήραν).

αιβαλί5

αιβαλί8

αιβαλί3

Το νόμισμα που έχουν στο Αϊβαλί, είναι η λίρα Τουρκίας. Η αντιστοιχία της με το ευρώ είναι περίπου 4:1. Για να αποφύγετε το ενδεχόμενο να σας «κλέψουν» με τις αντιστοιχίες λίρας-ευρώ, είναι προτιμότερο να πάτε να κάνετε συνάλλαγμα. Υπάρχουν σημεία στο Αϊβαλί όπου το συνάλλαγμα γίνεται εύκολα και γρήγορα. Προτιμήστε το. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ευρώ, απλά δεν το συνιστούμε.

Σε απόσταση περίπου ενός τετάρτου από το κέντρο του Αϊβαλίου, βρίσκονται τα πανέμορφα Μοσχονήσια (Alibey Adasi – Cunda).

mosxonisia

Η μετάβαση γίνεται με μικρά λεωφορεία, που στοιχίζουν 3 λίρες (λιγότερο από 1 ευρώ) και με συχνότητα περί τα 10 λεπτά. Γραφικά στενάκια, εστιατόρια με θέα τη θάλασσα (Αν είστε οπαδοί των ψαριών, μπορείτε να απολαύσετε ένα γεύμα με τσιπούρα, ατομική σαλάτα και κόκα κόλα με μόλις 6€ (25 λίρες). Απλά, αναζητήστε τα μενού των εστιατορίων τα οποία έχουν φιξ την τιμή τους και αποφύγετε να παραγγείλετε ξεχωριστά πιάτα), λιχουδιές από παγωτά μέχρι λουκουμάδες, μαγαζάκια με περίτεχνα σουβενίρ και άλλα χειροποίητα αντικείμενα, όπου σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε.

αιβαλί14

Αξίζει; Σίγουρα. Αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία και μια ματιά σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής.

Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Ποτέ δεν θα νιώσεις τόσο κοντά, σπουδάζοντας εξ αποστάσεως!

Πατήστε ENTER στο onassis.org και δείτε τη νέα σειρά από πρωτότυπα έργα!