Τα υπέρ και τα κατά των βιβλίων «τσέπης»

 

Βιβλίο κανονικής κοπής ή βιβλίο «τσέπης»; Ένας διαρκής πόλεμος μεταξύ αναγνωστών, ιδίως στις χώρες του εξωτερικού, αποτελεί η επιλογή αυτή της έκδοσης διαφόρων συγγραμμάτων. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια αξιοσημείωτη προσπάθεια να γνωρίσει το ελληνικό αναγνωστικό κοινό τα pocket sized books.

Ας δούμε λοιπόν τα θετικά και τα αρνητικά τους ένα προς ένα:

Pros(+++)

  1. Τιμή

Φυσικά ο No 1 λόγος πάνω στον οποίο στηρίζεται ολόκληρη η ύπαρξη των mini εκδόσεων είναι η προνομιακή τους τιμή. Δεν είναι λίγο πιο οικονομικά από τις κλασικές εκδόσεις· είναι εξωφρενικά φτηνά! Ορισμένες φορές η τιμή τους είναι η υποτριπλάσια από την αντίστοιχη των κανονικών. Για κάποιους το να αγοράσουν ένα βιβλίο μπορεί να μην συγκαταλέγεται στα μηνιαία τους έξοδα (η τιμή είναι ένας από τους λόγους που το βιβλίο θεωρείται δυσπρόσιτο στο ευρύ κοινό). Ωστόσο, για μια μερίδα του πληθυσμού –στην οποία ανήκει και η υποφαινόμενη- που αγοράζει τα βιβλία με το κιλό, το να έχει την επιλογή να αγοράσει τρία βιβλία στην τιμή που θα αγόραζε το ένα μοιάζει σχεδόν ουτοπικό!

  1. Οικονομία χώρου

Σε κάθε περίπτωση το να έχεις πολλά βιβλία είναι πολύ πολύ καλό. Εκτός από όταν πρέπει να τα χωρέσεις στην βιβλιοθήκη σου! Εκείνη τη στιγμή κάθε όνειρο για μια minimal περιποιημένη βιβλιοθήκη διαλύεται. Εκείνη ακριβώς τη δύσκολη ώρα έρχεται το βιβλίο τσέπης να σε στηρίξει! Μικρό και εύκαμπτο, έρχεται για να χωρέσει στην κάθε μικρή και άβολη γωνία του σπιτιού σου και να μείνει εκεί μέχρι να το ξαναχρειαστείς! Για να μην συζητήσω για τις διακοπές. Ακόμα κι αν πάρεις μόνο σακίδιο πλάτης πάλι θα βρει τον τρόπο να χωρέσει. Και δεν θα το μετανιώσεις στην πορεία, γιατί απλούστατα έχει μηδενικό βάρος και σχεδόν δεν θα καταλάβεις ότι το κουβαλάς.

  1. Φιλικό προς το περιβάλλον

βιβλίο4

Και για τους οικολόγους τα νέα είναι ευχάριστα. Οι εκδόσεις αυτές είναι εξαιρετικά φιλικές προς το περιβάλλον. Ειδικά τα ονομαζόμενα paperback books, τα βιβλία δηλαδή με το μαλακό, χάρτινο εξώφυλλο και οπισθόφυλλο μπορείς κατευθείαν να τα στείλεις για ανακύκλωση ( να μην πω «πετάξεις» γιατί με πιάνει η καρδιά μου) χωρίς να χρειαστεί αν αφαιρέσεις κάποιο μέρος τους.

Cons (—)

  1. Μικρά γράμματα

 

Εδώ υπάρχει μεγάλο θέμα και όχι μόνο για τους μεσήλικες και υπερήλικες που επιθυμούν να διαβάσουν και τους εμποδίζει η πρεσβυωπία. Οποιοσδήποτε και να προσπαθήσει για πρώτη φορά να διαβάσει βιβλίο τσέπης στα πέντε λεπτά θα αισθάνεται ότι τυφλώθηκε. Εν μέρει μπορεί να φταίει και η γραμματοσειρά (γιατί δεν έφτανε το γράμμα νούμερο 8 έπρεπε να είναι και σε gothic medieval manuscript of an old nun). Εντάξει, σίγουρα είμαι υπερβολική και βεβαίως με τον καιρό το συνηθίζεις αλλά όπως και να το κάνουμε την οπτική απόλαυση της μεγάλης σελίδας με τα μεγάααλα γράμματα την έχει κερδίσει η κανονική έκδοση. Πάει και τελείωσε.

  1. Φύλλο ριζόχαρτο

Σε κανέναν δεν αρέσει να τρώει spoil ( να ξέρει δηλαδή την συνέχεια της υπόθεσης από την αρχή). Καταλαβαίνω ότι εκτός από την οικολογική πολιτική, οι εκδοτικοί οίκοι πρέπει να συνδυάσουν και το χαμηλό κόστος της έκδοσης. Αλλά. Δεν γίνεται να εκδίδεις βιβλίο με χαρτί τύπου rizla πράσινο και να μπορώ ανοίγοντας την πρώτη σελίδα να διαβάζω ακόμα και το τέλος (υπερβάλλω πολύ το ξέρω). Αυτό σε συνδυασμό τώρα με τα μικρά γράμματα καθιστούν την ανάγνωση ένα αρκετά κουραστικό άθλημα (αν και έχει παρατηρηθεί ότι στις καινούργιες εκδόσεις έχει γίνει μια προσπάθεια να γίνει το φύλλο λιγότερο see-through και κατά συνέπεια η ανάγνωση λίγο πιο ανθρώπινη).

  1. Ευθραυστότητα

 

Για όσους η απόλαυση δεν περιορίζεται στην μια και μόνο ανάγνωση ενός συγγράμματος, αλλά είναι λάτρεις του ρητού «η επανάληψη είναι η μητέρα της μαθήσεως» τα πράγματα είναι δύσκολα. Το πιο συχνό πρόβλημα με τις κανονικές εκδόσεις είναι να «τσακίζει» το βιβλίο στη μέση (και όλοι εμείς οι ψυχαναγκαστικοί να αρρωσταίνουμε). Τα βιβλία τσέπης όχι μόνο τσακίζουν στην μέση, τσακίζουν και στην άκρη, πάνω, κάτω, δεξιά, αριστερά και διαγώνια. Γι’ αυτό πρέπει να χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης αν ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να τα έχει στην κατοχή του χωρίς απώλειες.

Τόσο τα πλεονεκτήματα όσο και τα μειονεκτήματα των pocket sized βιβλίων είναι αρκετά και σημαντικά. Ωστόσο, είτε τα αγαπάς είτε τα μισείς, το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή θα τα δοκιμάσεις!!!

Υ.Γ.: Συγγνώμη για την πολυλογία αλλά δημοκρατία έχουμε, καλοκαίρι είναι, δικαιολογίες λέω και πρέπει να τις δεχτείτε!

——-

Ηλιάνα Μποκή