Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: Κλασική Φιλολογία

Η Συνέλευση του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. (συνεδρία αρ. 487/25-6- 2020) αποφάσισε την προκήρυξη δώδεκα (12) θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών στο Π.Μ.Σ. Κλασικής Φιλολογίας (Β΄ κύκλος σπουδών) για το πανεπιστημιακό έτος 2020-2021, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον Εσωτερικό Κανονισμό αυτού του Π.Μ.Σ., το οποίο ιδρύθηκε και λειτουργεί με το ΦΕΚ. 3558/22-8 -2018, τ.Β, ως εξής:

  • Ειδίκευση Αρχαία Ελληνική Φιλολογία (ΑΕΦ):θέσεις 7
  • Ειδίκευση Λατινική Φιλολογία (ΛΦΙ): θέσεις 5

Στο Π.Μ.Σ. Κλασικής Φιλολογίας του Β΄ Κύκλου Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας γίνονται δεκτοί/ές πτυχιούχοι των Τμημάτων Φιλολογίας της ημεδαπής ή αντίστοιχων Τμημάτων ομοταγών αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

Σε ειδικές περιπτώσεις εφόσον επιτύχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις και ύστερα από εισήγηση της Σ.Ε. του Π.Μ.Σ. Κλασικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ., γίνονται δεκτές και υποψηφιότητες πτυχιούχων άλλων Τμημάτων καθώς και πτυχιούχων Τ.Ε.Ι. συναφούς γνωστικού αντικειμένου. Γίνονται επίσης δεκτοί/ές ως υπεράριθμοι όσοι/ες υποψήφιοι/ες ισοβάθμησαν με τον τελευταίο επιτυχόντα.

Καλείται κάθε ενδιαφερόμενος/η να υποβάλει στη Γραμματεία του Τμήματος Φιλολογίας τα εξής δικαιολογητικά:

1. Αίτηση υποψηφιότητας στην οποία αναγράφονται:
– ειδίκευση που θέλει να ακολουθήσει. Επειδή στο ΠΜΣ Κλασικής Φιλολογίας οι εξετάσεις εισαγωγής είναι κοινές και για τις δύο ειδικεύσεις, μπορεί να δηλώσει και τις δύο ειδικεύσεις ορίζοντας σειρά προτίμησης 
– η ξένη γλώσσα στην οποία θα εξεταστεί υποχρεωτικά, και πρέπει να είναι μία από τις: αγγλική ή γερμανική κατά την επιλογή του/της
– προαιρετικά μία ξένη γλώσσα (ή και περισσότερες), στην οποία( ή στις οποίες) επιθυμεί να εξεταστεί για να βελτιώσει τη μοριοδότησή του/της. Για αυτή την προαιρετική εξέταση μπορεί να επιλέξει από τις εξής γλώσσες: αγγλική ή γερμανική (όποια δεν επέλεξε για την υποχρεωτική εξέταση), ιταλική και γαλλική.

2. Σύντομο βιογραφικό σημείωμα.

3. Αντίγραφο πτυχίου και αναγνώριση από Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ή βεβαίωση ότι έχει κατατεθεί αίτηση στο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. για να γίνει η αναγνώριση, σε περίπτωση που το πτυχίο προέρχεται από ομοταγές ίδρυμα του εξωτερικού.

4. Παράρτημα Διπλώματος ή πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας, όπου θα αναγράφονται και οι πιστωτικές μονάδες (ECTS) κάθε μαθήματος του Α΄ Κύκλου Σπουδών.

5. Αποδεικτικά για τυχόν ερευνητική και/ή συγγραφική δραστηριότητα.

6. Υποψήφιοι/ες της αλλοδαπής πρέπει να προσκομίσουν επίσης Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας επιπέδου τουλάχιστον Β2.

Προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών από 10 εώς 29 Σεπτεμβρίου 2020. 

Οι εξετάσεις στο γνωστικό αντικείμενο (αρχαία ελληνικά και λατινικά) και τις ξένες γλώσσες και η συνέντευξη θα πραγματοποιηθούν στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία του Τμήματος Φιλολογίας (τηλ. 2310 – 995246/995260 και info@lit.auth.gr).

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΙΜ. ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ

Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας