3 συμβουλές που θα σου τονώσουν την αυτοπεποίθηση!

Υπάρχουν πολλά γεγονότα, που συμβαίνουν στη ζωή μας, τα οποία απαιτούν να έχουμε ηρεμία, αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Από μια συνέντευξη για δουλειά, έως μια δημόσια ομιλία, σημαντικές συναντήσεις κτλ. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές μέθοδοι που μας βοηθάνε να ξεπεράσουμε τους φόβους μας και να εμπιστευτούμε τις δυνάμεις μας.

Πάμε να δούμε 3 δοκιμασμένες μεθόδους.

  1. Υιοθέτησε την πόζα ενός κατακτητή και μείνε έτσι για δύο λεπτά.

Η ψυχολόγος Amy Cuddy, στην ομιλία της στην TED, μιλάει για τη γλώσσα του σώματος και για την εμπιστοσύνη που προκύπτει στον εαυτό μας μέσω αυτής της γλώσσας. Η συμβουλή της είναι να παίρνουμε μια πόζα υπερήρωα πριν από κάθε δύσκολο καθήκον που πρέπει να βγάλουμε εις πέρας. Μπορούμε να την κάνουμε το πρωί όταν ξυπνάμε, στο ασανσέρ, μπροστά από τον καθρέπτη ή όπου αλλού θέλουμε. Η πόζα του υπερήρωα γίνεται ως εξής: ισιώνουμε την πλάτη, τραβάμε πίσω τους ώμους, σηκώνουμε ελαφρά το πιγούνι και ευθυγραμμίζουμε τα πόδια μας. Το κόλπο βρίσκεται στις βαθιές και ρυθμικές αναπνοές.

Πειράματα έδειξαν πως άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο, καταφέρνουν καλύτερα αποτελέσματα από τους υπόλοιπους. Η γλώσσα του σώματος μας δεν επηρεάζει μόνο τον τρόπο που μας βλέπουν οι άλλοι, αλλά και το πως βλέπουμε εμείς τον εαυτό μας.

  1. Φαντάσου τον μελλοντικό εαυτό σου.

Φαντάσου ένα ζωντανό και λεπτομερές όραμα για το πως θα ήθελες να είναι ο εαυτός σου στο μέλλον. Αυτό το όραμα μπορεί να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις το φόβο της αποτυχίας. Ο Hal Hershfield, καθηγητής μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, κάλεσε του συμμετέχοντες στην έρευνά του, να φανταστούν τον εαυτό τους σε 10 χρόνια. Στη συνέχεια, έδειξε σε μερικούς από τους συμμετέχοντες, εικόνες από το «μελλοντικό» τους εαυτό και τους είπε πως όλοι τους είχαν γίνει επενδυτές σε startup επιχειρήσεις. Αυτοί που είδαν αυτές τις φωτογραφίες ήταν πιο επιρρεπείς να επενδύσουν από αυτούς που δεν είχαν δει αντίστοιχες φωτογραφίες. Αποδείχτηκε λοιπόν πως όταν βλέπουμε εικόνα του μελλοντικού εαυτού μας και φανταζόμαστε εκείνη τη στιγμή στο μέλλον, παλεύουμε να την κάνουμε πραγματική όσο πιο γρήγορα γίνεται με αποτέλεσμα να δρούμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στο παρόν.

  1. Νιώσε ευγνώμον για ότι έχεις καταφέρει και ευχαρίστησε τη ζωή σου

Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος να ανοίξουμε νέους ορίζοντες, άσχετα με το τωρινό μας στρες. Μια ανύπαντρη μητέρα και νέα επιχειρηματίας αντιμετώπιζε δυσκολίες στη ζωή της λόγω του διαζυγίου της, της απόλυσης της και του χρέους που έπρεπε να ξεπληρώσει. Για να ξεκινήσει να λύνει τα προβλήματα της, αποφάσισε να ξεκινήσει δουλεύοντας με τον εαυτό της. Παρακολούθησε μια σειρά από διαδικτυακά μαθήματα σχετικά με την προσωπική ανάπτυξη και στη συνέχεια έκανε καθημερινή εξάσκηση. Όλα αυτά τη βοήθησαν να αυξήσει το εισόδημά της από το 0 στο μισό εκατομμύριο δολάρια.

Το πρώτο πράγμα που έκανα κάθε πρωί ήταν να λέω ευχαριστώ. Κάθε νύχτα, ανακαλούσα όλα τα υπέροχα πράγματα που μου είχαν συμβεί και είχα δει στη ζωή μου. Το επόμενο επίπεδο της εκπαίδευσης μου ήταν να λέω ευχαριστώ για πράγματα που δεν είχα ακόμα καταφέρει. Για παράδειγμα, αντί να πω, «Θέλω να έχω δύο νέους πελάτες αυτόν το μήνα», έλεγα στον εαυτό μου «Είμαι ευγνώμον που έχει δύο απίστευτους πελάτες τώρα».

Πως δουλεύει όμως στην πράξη αυτό. Η συνείδησή μας μπορεί εύκολα να παραπλανηθεί. Τέτοιου είδους δηλώσεις, μας βοηθάνε να πιστέψουμε στην επιτυχία. Επιπλέον, όταν είμαστε ευγνώμονες για κάτι, σκεφτόμαστε θετικά και νιώθουμε την ενέργεια να ξεχειλίζει από μέσα μας.

Πηγή: brightside.me