Μήπως βγαίνεις με έναν ναρκισσιστή;

Δεν θέλεις να συνειδητοποιήσεις εύκολα ότι βγαίνεις με έναν ναρκισσιστή. Οι ναρκισσιστές είναι ικανοί να κάνουν  τους ανθρώπους σαν κι αυτούς.

μήπως βγαίνεις με έναν ναρκισσιστή

Μπορούν να είναι πολύ δελεαστικοί και γοητευτικοί και συναρπαστικοί. Σε μια κατάσταση γνωριμιών, ένας ναρκισσιστής έχει μεγαλύτερο κίνητρο να σε κερδίσει – δυστυχώς, μερικές φορές μέχρι το βωμό.


Οι ναρκισσιστές είναι συχνά ελκυστικοί, χαρισματικοί και σεξουαλικά ελκυστικοί. Είναι προσεκτικοί στην ευφυΐα τους, τη διασκεδαστική προσωπικότητα τους, τα ειδικά ταλέντα ή την επαγγελματική τους επιτυχία. Η παρέα τους μπορεί να είναι ευχάριστη και ποτέ βαρετή.


Ραντεβού ως παιχνίδι

Αν και ορισμένοι ναρκισσιστές αναζητούν μακροχρόνιες σχέσεις, άλλοι είναι ειδικοί παίκτες παιχνιδιών. Ο στόχος τους είναι να κερδίσουν. Στόχος τους είναι να δέχονται θαυμασμό και να ικανοποιούν τις σεξουαλικές τους ανάγκες με λίγη συναισθηματική επένδυση.

Οι σχέσεις θεωρούνται συναλλαγές και λειτουργούν για αυτές, αρκεί να λαμβάνουν τη ναρκισσιστική προσφορά τους. Όσο πιο κοντά έρχεστε, τόσο πιο πολύ το αμφισβητούν. Θέλουν να ανοίγουν οι επιλογές τους με πολλές πηγές για να καλύψουν ατελείωτες ανάγκες εφοδιασμού. Ελέγχουν άλλες προοπτικές και φλερτάρουν ακριβώς μπροστά σας.


Αν και οι ναρκισσιστές δεν έχουν ενσυναίσθηση, διαθέτουν συναισθηματική νοημοσύνη που τους βοηθά να αντιληφθούν, να εκφράσουν, να κατανοήσουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματα. Αυτό ενισχύει την εμπειρία τους ως χειριστές. Είναι εξειδικευμένοι στην εξαπάτηση για να επιτύχουν τους στόχους τους, μερικές φορές συνειδητά, αλλά άλλες φορές, είναι μόνο το στυλ τους.

Μπορεί ακόμη και να πιστεύουν ότι είναι ειλικρινείς. Αν και στην πραγματικότητα είναι εγωκεντρικοί και συναισθηματικά μη διαθέσιμοι, αρχικά μπορεί να είναι γενναιόδωροι και καλοί ακροατές. Μπορεί ακόμη και να φαίνεται ότι είναι ευάλωτοι με το να μοιράζονται προσωπικές, οικείες πληροφορίες. Αυτή είναι μια τακτική της  αποπλάνησης τους. Ανάμεσα στις χειραγωγικές τακτικές τους είναι το φλερτ, η κολακεία και η φινέτσα.

Η σχέση περιστρέφεται γύρω από τον ναρκισσιστή

Είναι φυσικό να εξιδανικεύουμε τον σύντροφό μας στη ρομαντική φάση μιας σχέσης. Δυστυχώς, για όσους από εμάς είμαστε μοναχικοί ή καταθλιπτικοί  η εξιδανίκευση μπορεί να τροφοδοτήσει την άρνησή μας για κόκκινες σημαίες που θα πρέπει να μας προειδοποιούν να κάνουμε τα διαλείμματα. Είναι επίσης φυσικό όταν ερωτευόμαστε να θέλουμε πολύ χρόνο με τον σύντροφό μας. Μπορεί να εκτιμήσουμε έναν άντρα που σχεδιάζει ένα υπέροχο βράδυ ή μια γυναίκα που ξέρει τι θέλει και είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεχίσουμε.


Δεν παρατηρούμε ότι η σχέση αναπτύσσεται με τους όρους του ναρκισσιστή. Ενώ προσπαθούμε να ευχαριστήσουμε, σε αυτούς ο συμβιβασμός είναι μια επώδυνη απώλεια εξουσίας. Εάν διαμαρτύρονται, μπορεί να ενεργήσουν προσβεβλημένα και να πουν ότι κάνουν τα πάντα για εμάς. Τους αρέσει να έχουν τον έλεγχο και πριν το γνωρίζουμε, τους έχουμε επιτρέψει να ελέγχουν πότε, πού και τι κάνουμε και με ποιον.

Στην αρχή συνεχίζουμε για να είμαστε μαζί, αλλά αργότερα από φόβο. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τους εξαρτώμενους που παραιτούνται εύκολα από τον εαυτό τους,τους φίλους τους και τις δραστηριότητες σε νέες σχέσεις.


Μια συνεπαγόμενη αλληλεξαρτώμενη συμπεριφορά δεν αντιτίθεται στις αποφάσεις και τις απόψεις του ναρκισσιστή. Στα πρώτα στάδια της σχέσης, ενδέχεται να μην εκφράσουμε τίποτα που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη σχέση. Όταν διστάζουμε να διαφωνήσουμε και να μην εκφράσουμε την απογοήτευση ή τα συναισθήματα, “εξαφανιζόμαστε” σταδιακά και επαναλαμβάνουμε μόνο αυτό που πιστεύει και θέλει να ακούσει ο ναρκισσιστής. Δεν τον αφήνουμε να γνωρίζει τον αρνητικό αντίκτυπο της συμπεριφοράς του, επομένως δεν έχει κίνητρο να αλλάξει.