Πόνοι περιόδου! Πώς θα τους αντιμετωπίσουμε εύκολα;

Οι πιο πολλές γυναίκες κάποια στιγμή της ζωής μας ή ακόμα και κάθε μήνα μπορεί να υποφέρουμε από τους γνωστούς,  πόνους της περιόδου.

πόνοι περιόδου

Για να τους αντιμετωπίσουμε, θα καταφύγουμε συνήθως σε κάποιο παυσίπονο, κατάλληλο για την περίσταση,χωρίς πρώτα να δοκιμάσουμε κάτι άλλο. Οι πόνοι αυτοί οφείλονται σε συσπάσεις της μήτρας και μπορεί επίσης να συνοδεύονται από ναυτία, πονοκέφαλο, τάση λιποθυμίας, πόνο στη μέση κ.ά. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να τους αντιμετωπίσουμε εύκολα;

Με φυτά και βότανα

Στην φύση υπάρχει πληθώρα από επιλογές σε  βότανα για κάθε περίπτωση. Έτσι για τους πόνους περιόδου, μπορούμε να βρούμε βοήθεια σε  βότανα τονωτικά, αντισπασμωδικά και νευροτονωτικά, όπως είναι για παράδειγμα το χαμομήλι, σιμισιφούγκα, η διοσκορέα, το βιβούρνο και η ανεμώνη. Μπορούμε ακόμη να χρησιμοποιήσουμε και μίγμα αυτών. Όταν πέρα από τους πόνους έχουμε και πονοκέφαλο το μελισσόχορτο και η αγγελική είναι τα πιο κατάλληλα.

 Ζέστη

Η ζέστη βοηθάει πραγμτικ΄στην έμμηνο ρύση. Εάν είμαστε ντυμένες ελαφριά, είμαστε πολλές ώρες έξω ή περπατάμε ξυπόλυτες κατά τις ημέρες πριν και κατά την διάρκεια της περιόδου, τότε υπάρχει μεγάλη περίπτωση να έχουμε πιο έντονα και επώδυνα συμπώματα. Γι’ αυτό τον λόγο, αν πονάμε πολύ ή και προληπτικά βάζουμε μια θερμοφόρα στην κοιλιά ή την μέση μας.

Μπορούμε να κάνουμε κι ένα ζεστό, χαλαρωτικό μπάνιο στο οποίο θα  προσθέσουμε λίγες σταγόνες αιθέριου έλαιου λεβάντας. Και για τέλος μπορούμε να πιούμε  ένα ζεστό τσάι βαλεριάνας 1-2 βράδια πριν την περίοδο και φυσικά να κοιμόμαστε αρκετές ώρες.

Διατροφή

Ειδικοί διατροφολόγοι συνιστούν για τους πόνους της περιόδου, την μείωση των σακχάρων, των λιπών, του κόκκινου κρέατος και του καφέ. Συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν είναι τα Ω3,6,9 λιπαρά οξέα, το Evening primrose oil και το Gamma linoleic acid (γ-λινολεϊκό οξύ).

Χυμοί

Τέλος οι φυσικοί χυμοί μπορούν να μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των πόνων της περίοδου. Πιο συγκεκριμένα ένας χυμός ανανά, που περιέχει ικανές ποσότητες από  βρομελαΐνη, ένζυμο με μυοχαλαρωτική δράση, θα είναι αποτελεσματικός.

Υπάρχουν λοιπόν πολλοί φυσικοί τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τους πόνους περιόδου, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουμε αμέσως σε παυσίπονα. Δοκιμάστε τους!