Πανεπιστήμιο Κύπρου: Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανακοινώνει ότι θα δέχεται αιτήσεις μέχρι τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 12.00 το μεσημέρι, για τα ακόλουθα μεταπτυχιακά προγράμματα που θα αρχίσουν τον Ιανουάριο του 2021:

ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

Είκοσι (20) θέσεις στα μεταπτυχιακά προγράμματα του Τμήματος που οδηγούν στην απόκτηση Μάστερ ή Διδακτορικού Διπλώματος ως ακολούθως:

(α) Δέκα (10) θέσεις για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία ως ακολούθως:

  • 10 θέσεις για Μάστερ

Οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Μάστερ πρέπει να είναι πτυχιούχοι πανεπιστημιακών τμημάτων αναγνωρισμένων πανεπιστημίων. Προτεραιότητα στην εξέταση των αιτήσεων θα δίνεται σε: Πτυχιούχους Τμημάτων Ιστορίας, Πτυχιούχους Φιλοσοφικών Σχολών, Πτυχιούχους τμημάτων Πολιτικών Επιστημών, Ευρωπαϊκών Σπουδών ή Τουρκικών Σπουδών.

Οι απόφοιτοι ελλαδικών πανεπιστημίων και του Πανεπιστημίου Κύπρου πρέπει να έχουν γενικό βαθμό πτυχίου τουλάχιστον 7.0 και άνω. Αντίστοιχος βαθμός απαιτείται και από υποψηφίους – αποφοίτους άλλων πανεπιστημίων. Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται με δύο προπτυχιακές εργασίες ή δημοσιεύματα στη Νεότερη Ιστορία.

Υποχρεωτική προϋπόθεση είναι η καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας. Γνώση δεύτερης Ευρωπαϊκής γλώσσας θα θεωρείται πρόσθετο προσόν.

Η τελική απόφαση για την εισαγωγή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα λαμβάνεται από επιτροπή που ορίζεται από τους καθηγητές του Τμήματος – τακτικούς διδάσκοντες στο πρόγραμμα, η οποία αξιολογεί τους υποψηφίους. Με απόφαση των διδασκόντων είναι δυνατό να κληθούν σε συνέντευξη ή και σε γραπτή εξέταση υποψήφιοι, έστω και αν πληρούν όλα τα κριτήρια εισαγωγής.

Η γλώσσα διδασκαλίας και συγγραφής της διπλωματικής εργασίας είναι η Ελληνική.

Να υποβάλλονται αποδεικτικά στοιχεία καλής γνώσης της αγγλικής γλώσσας και τυχόν άλλων γλωσσών.

Συντονιστής Προγράμματος Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Αναπληρωτής Καθηγητής Πέτρος Παπαπολυβίου Τηλέφωνο: 22892188 Email: ppplb@ucy.ac.cy

(β)Μία (1) θέση για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Μεσογειακή Αρχαιολογία ως ακολούθως:

• 1 θέση για Διδακτορικό

Οι υποψήφιοι για το Διδακτορικό πρόγραμμα θα πρέπει να είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Αρχαιολογία ή σε συναφείς επιστήμες (Ιστορία της Τέχνης, Αρχιτεκτονική, Ανθρωπολογία, Αρχαία Ιστορία και άλλες βοηθητικές για την Αρχαιολογία επιστήμες, όπως Γεωλογία, Φυσική και Χημεία), από αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο. Οι υποψήφιοι που θα πληρούν τα κριτήρια θα κληθούν σε συνέντευξη. Επίσης θα πρέπει να επιτύχουν σε γραπτή εξέταση σε μία από τις βασικές ευρωπαϊκές ξένες γλώσσες που θα έχουν δηλώσει (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά).

Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται με αντίγραφο της διπλωματικής εργασίας επιπέδου μάστερ και αντίγραφα τυχόν δημοσιεύσεων. Επιπλέον να υποβάλλονται, εάν υπάρχουν, αποδεικτικά στοιχεία καλής γνώσης μίας ξένης γλώσσας.

Συντονιστής Προγράμματος Μεσογειακής Αρχαιολογίας Αναπληρωτής Καθηγητής Γιώργος Παπασάββας Τηλέφωνο: 22893566 Email: georgep@ucy.ac.cy

(γ)Εννέα (9) θέσεις για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Αρχαία Ιστορία ως ακολούθως:

  • 7 θέσεις για Μάστερ
  • 2 θέσεις για Διδακτορικό

Οι υποψήφιοι για το Μάστερ μπορεί να είναι όσοι κατέχουν Πτυχίο του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, των Πανεπιστημίων της Ελλάδας και άλλων αναγνωρισμένων πανεπιστημίων του εξωτερικού με βαθμολογία Πτυχίου τουλάχιστον «Λίαν Καλώς». Επίσης, μπορεί να είναι κάτοχοι Πτυχίου του Τμήματος Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, των Φιλολογικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων της Ελλάδας, καθώς και ανάλογων Τμημάτων άλλων αναγνωρισμένων Πανεπιστημίων του εξωτερικού, με βαθμολογία Πτυχίου τουλάχιστον «Λίαν Καλώς».

Οι υποψήφιοι για το Διδακτορικό θα πρέπει να κατέχουν Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών (Master) στο γνωστικό αντικείμενο «Αρχαία Ιστορία» από το Πανεπιστήμιο Κύπρου ή από αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο του Εξωτερικού.

Υποψήφιοι μπορεί να είναι και όσοι κατέχουν Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών (Master) στην «Κλασσική Αρχαιολογία» από αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο του Εξωτερικού, ή στην «Μεσογειακή Αρχαιολογία» του Πανεπιστημίου Κύπρου. Κάθε Υποψήφιος πρέπει να υποβάλει Βιογραφικό Σημείωμα επισυνάπτοντας τυχόν δημοσιεύσεις και σύντομη περίληψη, μέχρι 3 σελίδες (στην ελληνική ή σε μία διεθνή γλώσσα, εφ’ όσον αλλοδαπός), με την οποία να αναλύει και επεξηγεί το θέμα που σκοπεύει να πραγματευθεί στην προτεινόμενη Διδακτορική Διατριβή. Αν αποτελεί συνέχεια του θέματος του Master καλείται να αναφερθεί διεξοδικά στο περιεχόμενο της Διατριβής του. Η εισήγηση για την επιλογή των υποψηφίων γίνεται από την Εξεταστική Επιτροπή μετά από συνέντευξη. Η Εξεταστική Επιτροπή αποτελείται από 4 Μέλη (Δύο Διδάσκοντες Αρχαίας Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και δύο Καθηγητές από την Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου).

Συντονιστής Προγράμματος Αρχαίας Ιστορίας Αναπληρωτής Καθηγητής Θεόδωρος Μαυρογιάννης Τηλ.: 22892183 Εmail: theomav@ucy.ac.cy

Πληροφορίες: Από τη Γραμματεία του Τμήματος: Τηλ: 22 892180, 22 893560 Φαξ: 22 895068

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Υποβολή Αιτήσεων:

Οι αιτήσεις για τα μεταπτυχιακά προγράμματα Μάστερ και Διδακτορικού υποβάλλονται MONON ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος online application system του Πανεπιστημίου Κύπρου εδώ, μέχρι τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 12 το μεσημέρι. Αιτήσεις που θα υποβληθούν σε έντυπη μορφή δεν θα γίνονται αποδεκτές.

Μαζί με την ηλεκτρονική αίτηση θα πρέπει να περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

1. Βιογραφικό σημείωμα (Curriculum Vitae).
2. Πιστοποιημένα φωτοαντίγραφα Πανεπιστημιακών πτυχίων (μεταπτυχιακού και πτυχιακού επιπέδου) ή Βεβαίωση Αποφοίτησης. (Σε περίπτωση εισδοχής σε πρόγραμμα, πιστοποιημένα φωτοαντίγραφα πτυχίων θα πρέπει να υποβληθούν το αργότερο μέχρι την αποδοχή της θέσης.
3. Αναλυτική βαθμολογία για όλα τα προγράμματα σπουδών.
4. Σύντομη έκθεση μέχρι 2 σελίδες προσωπικών στόχων και ερευνητικών ενδιαφερόντων.
5. Τα ονόματα και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις δύο (2) τουλάχιστον Καθηγητών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από τους οποίους οι αιτητές θα πρέπει να ζητήσουν να στείλουν συστατικές επιστολές. Οι συστατικές επιστολές υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος υποβολής αιτήσεων. Το Τμήμα μπορεί να ζητήσει επιπρόσθετες εμπιστευτικές πληροφορίες.
(Επειδή σε ορισμένα προγράμματα σπουδών ζητείται να υποβληθούν τρεις (3) συστατικές επιστολές, παρακαλείστε, προτού υποβάλετε την αίτηση σας, να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Τμήματος στο οποίο ενδιαφέρεστε να υποβάλετε αίτηση, για να βεβαιωθείτε για τον αριθμό).

Ο/η υποψήφιος/α που θα του προσφερθεί θέση θα κληθεί να προσκομίσει πιστοποιημένα φωτοαντίγραφα τίτλων σπουδών από την Εκδίδουσα Αρχή.

Οι υποψήφιοι έχουν την ευθύνη να επιβεβαιώσουν ότι η ηλεκτρονική τους αίτηση έχει καταχωρηθεί επιτυχώς. Αμέσως μετά την καταχώρηση της ηλεκτρονικής αιτήσεως οι υποψήφιοι θα λαμβάνουν αυτόματο μήνυμα για την επιτυχή υποβολή της αίτησής τους.

Δίδακτρα:

Προγράμματα επιπέδου Μάστερ:

– €5.125 για κάθε πρόγραμμα Μάστερ με τις πιο κάτω εξαιρέσεις:

Αυτοχρηματοδοτούμενα προγράμματα σπουδών:

– €10.250 Μάστερ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ)
– € 8.000 Μάστερ στη Μηχανική Πετρελαίων
– €10.000 Master in Business Economics (Technology, Innovation Management and Entrepreneurship – TIME MBE)
– €7.500 Μάστερ στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού
– €6.500 Μάστερ Intelligent Critical Infrastructure Systems

Στα δίδακτρα του Εφαρμοσμένου Προγράμματος Σχολικής Ψυχολογίας προστίθεται τέλος εποπτευόμενης κλινικής άσκησης ύψους €1000 το οποίο διατίθεται για τη μίσθωση υπηρεσιών εποπτείας από εγγεγραμμένους επαγγελματίες ψυχολόγους.

Προγράμματα Διδακτορικού επιπέδου:

Κάτοχοι Διπλώματος Μάστερ:

• Συνολικό ποσό διδάκτρων €4.000

Μη Κάτοχοι Διπλώματος Μάστερ:

• Συνολικό ποσό διδάκτρων €6.500 (νοουμένου ότι ολοκληρώσουν τις απαιτήσεις του προγράμματος σπουδών τους και αποκτήσουν το διδακτορικό τίτλο σε 6 έτη/12 εξάμηνα). • Κάθε έτος φοίτησης πέραν των 6 ετών με μέγιστη διάρκεια σπουδών τα 8 έτη (16 εξάμηνα) αντιστοιχεί σε καταβολή διδάκτρων €1.250 κάθε έτος (€625 το εξάμηνο). Το ανώτατο ποσό διδάκτρων για τα διδακτορικά προγράμματα είναι €9.000.

Πρόγραμμα Κλινικής Ψυχολογίας (ισχύει για όλους τους Διδακτορικούς Φοιτητές):

Στα δίδακτρα του Εφαρμοσμένου Διδακτορικού Προγράμματος Κλινικής Ψυχολογίας προστίθεται τέλος εποπτευόμενης κλινικής άσκησης ύψους €1.000 το οποίο διατίθεται για τη μίσθωση υπηρεσιών εποπτείας από εγγεγραμμένους επαγγελματίες ψυχολόγους.

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

1. Υποτροφίες «Ευαγόρας και Πράξανδρος» σε Νεοεισερχόμενους Μεταπτυχιακούς Φοιτητές (επιπέδου Διδακτορικού και Μάστερ)

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΠΚ) με βάση την πολιτική παραχώρησης υποτροφιών θα χορηγήσει τις αδιάθετες υποτροφίες προς τους νέους φοιτητές που θα εισαχθούν σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (επιπέδου Διδακτορικού και Μάστερ) για το Εαρινό Εξάμηνο 2020/2021. Οι υποτροφίες απευθύνονται σε νεοεισερχόμενους φοιτητές μόνο και έχουν ως στόχο την προσέλκυση υψηλού επιπέδου φοιτητών και την οικονομική στήριξη των φοιτητών του Ιδρύματος. Οι υποτροφίες χορηγούνται με βάση την ακαδημαϊκή επίδοση των φοιτητών και κατατάσσονται σε δύο είδη: πλήρεις (δίδακτρα συν ετήσιο επίδομα ύψους €8.000) και μερικές (πλήρης κάλυψη διδάκτρων).

Οι υποψήφιοι για υποτροφία θα πρέπει να το δηλώσουν στο Βήμα 11 της ηλεκτρονικής αίτησης. Περισσότερες πληροφορίες για τις υποτροφίες στους συνδέσμους:

Υποτροφίες Πράξανδρος

Υποτροφίες Ευαγόρας

Γενικές Πληροφορίες: Πληροφορίες δίδονται από τις Γραμματείες των Τμημάτων καθημερινά, Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή από τις 8.00 π.μ. – 2.00 μ.μ.