8 Οφέλη από το τσάι! (μέρος 2)

Τα ιατρικά οφέλη του τσαγιού, ανεξάρτητα από την ποικιλία, είναι γνωστά εδώ και χιλιάδες χρόνια. Και τώρα, η σύγχρονη επιστήμη υποστηρίζει πολλά από αυτά τα οφέλη.

Ακολουθούν οι 4 υπόλοιποι λόγοι που υποστηρίζονται από την επιστήμη για να πιείτε περισσότερο τσάι:

5. Είναι καλό για τον εγκέφαλό σας.

Η τακτική κατανάλωση τσαγιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Ενώ οι ακριβείς αιτίες του Αλτσχάιμερ εξακολουθούν να είναι ασαφείς και δεν υπάρχει θεραπεία, η έρευνα επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωση πράσινου και μαύρου τσαγιού βελτιώνει τις γνωστικές βαθμολογίες μεταξύ των ατόμων με άνοια και νόσου του Αλτσχάιμερ.

Επιπλέον, μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη και να αυξήσει την προσοχή για να αποτρέψει τη γνωστική μείωση. Ο συνδυασμός καφεΐνης και L-θεανίνης στο τσάι έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τον χρόνο αντίδρασης, την οπτική επεξεργασία, τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Αλλάζει ακόμη και τον τρόπο οργάνωσης του εγκεφάλου σας για πιο αποτελεσματική επεξεργασία πληροφοριών.

6. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου.

Η κατεχίνη EGCG του πράσινου τσαγιού είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που έχει μεγάλες δυνατότητες καταπολέμησης του καρκίνου. Μελέτες εργαστηρίων  διαπίστωσαν ότι το EGCG μπορεί να μειώσει τη μετάσταση και να βελτιώσει τα αποτελέσματα για καρκίνους του μαστού, των πνευμόνων, του παχέος εντέρου, του δέρματος και άλλων.

Ενώ απαιτούνται περισσότερες κλινικές μελέτες σε ανθρώπους, ορισμένες μακροχρόνιες μελέτες παρατήρησης έχουν βρει παρόμοια οφέλη για την καταπολέμηση του καρκίνου. Για παράδειγμα, οι Ιαπωνέζες γυναίκες που έπιναν 10 ή περισσότερα φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα (120 ml το καθένα) είχαν καθυστέρηση επτά ετών στην έναρξη του καρκίνου. Αυτή η ποσότητα τσαγιού αναφέρθηκε ότι είναι ισοδύναμη με 2,5 γραμμάρια εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού.

7. Είναι καλό για το στόμα σας.

Δεν είναι όλα τα ποτά καλά για το στόμα σας (ζάχαρη σόδες και χυμοί). Αλλά το τσάι μπορεί πραγματικά να βελτιώσει την στοματική υγεία. Το τσάι περιέχει φθόριο και μπορεί να βελτιώσει τους βακτηριακούς πληθυσμούς στο στόμα. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο περιοδοντικής νόσου, κοιλοτήτων και πιθανώς ακόμη και καρκίνου του στόματος. 

8. Ενυδατώνει.

Αυτό μπορεί να σας εκπλήξει. Ενώ στο παρελθόν θεωρήθηκε ότι το τσάι (και ο καφές) προώθησαν την αφυδάτωση ενεργώντας σαν διουρητικό και προκαλώντας στο σώμα να χάσει περισσότερο υγρό, πρόσφατες έρευνες διαπιστώνουν ότι έως και έξι έως οκτώ φλιτζάνια τσάι την ημέρα είναι εξίσου ενυδατική με την ίδια ποσότητα νερό.

Δείτε το πρώτο μέρος εδώ