Νέα Προγράμματα Διεθνών Ανταλλαγών για Μαθητές Λυκείου από την Ελλάδα

Μαθητές και μαθήτριες Λυκείου από την Ελλάδα έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν αίτηση για  προγράμματα διεθνών εκπαιδευτικών ανταλλαγών σε 18 προορισμούς, στην Ευρώπη, Ασία,  Βόρεια και Νότια Αμερική, μέσω των διαπολιτισμικών προγραμμάτων της AFS (AFS Intercultural Programs).  

Συγκεκριμένα, μέσω του Global Citizen Scholarship Program διατίθενται οκτώ πλήρεις  υποτροφίες ενώ προσφέρονται, παράλληλα, και μερικές υποτροφίες και ευκαιρίες για  παρακολούθηση προπληρωμένων προγραμμάτων. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ισχύει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2021.  

Το Global Citizen Scholarship Program υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), με δωρεά διάρκειας τριών ετών, μέσω του οργανισμού AFS, για την παροχή υποτροφιών σε  παιδιά από λύκεια στην Ελλάδα, προκειμένου να συμμετάσχουν σε προγράμματα διεθνών  εκπαιδευτικών ανταλλαγών, στις αρχές του 2020. Οι υποτροφίες αποσκοπούν να βοηθήσουν  μαθητές και μαθήτριες από τη χώρα μας προκειμένου να αναπτύξουν δεξιότητες διαπολιτισμικής επικοινωνίας και δεσμούς με άλλους ανθρώπους από το εξωτερικό και την  Ελλάδα.  

Σχετικές έρευνες επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων σε διαφορετικά  επίπεδα. Αφενός ότι συμβάλλουν στη διεύρυνση των οριζόντων των νέων ανθρώπων και,  αφετέρου, ότι τους βοηθούν να γνωρίσουν άλλους πολιτισμούς με θετικό τρόπο. Η καλλιέργεια  των απαραίτητων ικανοτήτων και δεξιοτήτων ανάμεσα στους νέους, για να είναι σε θέση να  αλληλοεπιδράσουν με ανθρώπους που έχουν διαφορετική οπτική, θεωρείται απολύτως  απαραίτητη στις ημέρες μας. Τα προγράμματα εκπαιδευτικών ανταλλαγών μαθητών, σαν αυτά  που έχει αναπτύξει η AFS, αποτελούν έναν αποδεδειγμένα αποτελεσματικό τρόπο για την  ανάπτυξη δεξιοτήτων αυτού του είδους, βοηθώντας, παράλληλα τους νέους να εξελιχθούν σε  πολίτες του κόσμου.  

Νέοι από την Ελλάδα θα έχουν την ευκαιρία να πάνε σχολείο στο εξωτερικό και να ζήσουν με  μία οικογένεια υποδοχής, για ένα ακαδημαϊκό έτος. Οι αιτήσεις είναι ανοιχτές για τους  συμμετέχοντες που φοιτούν στην πρώτη και τη δευτέρα Λυκείου (γεννημένοι μεταξύ 2002-2004  περίπου). Η AFS θα πραγματοποιήσει μία ανταγωνιστική διαδικασία επιλογής συμμετεχόντων,  με κριτήριο τα ακαδημαϊκά προσόντα κάθε συμμετέχοντα, που θεωρούνται βασική προϋπόθεση για την  επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος. Η AFS θα επιλέξει επίσης τις οικογένειες και τα  σχολεία υποδοχής στις χώρες προορισμού και θα προσφέρει ένα συγκεκριμένο, διαπολιτισμικό  εκπαιδευτικό πρόγραμμα. 

Στις αρχές Μαρτίου του 2020, η AFS στην Ελλάδα γιόρτασε ένα σημαντικό γεγονός: την  επαναλειτουργία της, μετά από 28 χρόνια απουσίας από τη χώρα. Παρά τις πολλές προκλήσεις  που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας COVID-19, η AFS στην Ελλάδα κατάφερε να τοποθετήσει 14 μαθητές σε προγράμματα εκπαιδευτικών ανταλλαγών στη Δανία, Ιρλανδία,  Ιταλία, Ουγγαρία, Σερβία και στην Ουρουγουάη. Στον πρώτο κύκλο συγκεντρώθηκαν αιτήματα  από 274 υποψηφίους, από περισσότερα από 90 σχολεία και 53 πόλεις σε ολόκληρη την  Ελλάδα, και το ενδιαφέρον αναμένεται να αυξηθεί, από το 2021 και έπειτα. 

«Το ΙΣΝ είναι υπερήφανο που υποστηρίζει την AFS για την επέκταση του επιτυχημένου, όπως  φάνηκε από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του, προγράμματος, προσφέροντας ακόμη  περισσότερες ευκαιρίες για υποτροφίες σε Έλληνες μαθητές Λυκείου», δήλωσε η Casey Russo,  από τη Διεύθυνση Δωρεών του ΙΣΝ. «Η συναρπαστική εμπειρία σπουδών στο εξωτερικό και της διαμονής με μία οικογένεια υποδοχής για ένα πλήρες ακαδημαϊκό έτος παρέχει ευκαιρίες  προσωπικής ανάπτυξης, που εκτείνεται πέρα από τα στενά όρια της σχολικής τάξης. Ενώ οι διεθνείς προοπτικές που καλλιεργεί λειτουργούν προς όφελος όλων μας».  

«Έπειτα από ένα ιδιαίτερα παραγωγικό έτος, μετά την επαναλειτουργία της, η AFS στην Ελλάδα  συνεχίζει το έργο της, με ενθουσιασμό και αισιοδοξία, εν μέσω αυτής της δύσκολης περιόδου, με  την πεποίθηση ότι έχει μεγάλη σημασία για τους μαθητές σε όλη τη χώρα να έχουν την ευκαιρία  να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα στο εξωτερικό. Οι σπουδές στο εξωτερικό, μέσω των προγραμμάτων της AFS, βοηθούν τους μαθητές να αναπτύξουν μία σειρά από  προσωπικές δεξιότητες και ικανότητες, οι οποίες είναι απαραίτητες για να επιτύχουν τους  στόχους τους με αυτοπεποίθηση, αλλά και για να χτίσουν έναν πιο δίκαιο και ειρηνικό κόσμο»,  δήλωσε η Βάλι Παπαδημητρίου, η οποία αποτελεί συγχρόνως απόφοιτο της AFS, αλλά και  διευθύντρια του Προγράμματος Υποτροφιών Global Citizen στην Ελλάδα.  

«Επιπλέον, προσφέρονται μοναδικές ευκαιρίες για εθελοντές, οι οποίοι μπορούν να  διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην AFS στην Ελλάδα, είτε φιλοξενώντας έναν μαθητή ή μία  μαθήτρια από το εξωτερικό για έως ένα έτος, είτε προσφέροντας τη βοήθειά τους σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων φιλοξενίας και ανταλλαγής». Η διαδικασία της διαδικτυακής υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 31 Ιανουαρίου  του 2021, για τα προγράμματα που ξεκινούν το φθινόπωρο του 2021. Για να υποβάλετε αίτηση,  να μάθετε περισσότερα ή να εγγραφείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις, επισκεφθείτε τον  ιστότοπο https://afs.org.gr.