Φτιάξε το τέλειο κλίμα στο σπίτι σου με φυτά!

Ο προσωπικός μας χώρος, το σπίτι μας, είναι πολύ σημαντικό να είναι διακοσμημένος με τρόπο που θα μας προσφέρει ηρεμία και χαλάρωση. Ειδικά τώρα στην καραντίνα που είμαστε συνέχεια σπίτι, ένας όμορφος χώρος, που μυρίζει ωραία, σίγουρα θα μας φτιάχνει την διάθεση μας.

Πέρα λοιπόν από τα έπιπλα και τα χρώματα στους τοίχους, ένα μυστικό στην ανανέωση του σπιτιού, είναι και τα φυτά.

Τα φυτά δίνουν στο σπίτι μία αίσθηση πως βρίσκεσαι στην ίδια την φύση και στον καθαρό αέρα και βέβαια προσφέρουν ένα φυσικό άρωμα που κάνει όλο το σπίτι να μοσχοβολήσει! Επίσης προσθέτοντας στον χώρο σου, κάποια φυτά, δημιουργείς ένα πιο καλά προστατευμένο περιβάλλον για σένα και την οικογένειά σου, από ασθένειες και αλλεργίες.

Μετά από μία μικρή έρευνα λοιπόν, σου παρουσιάζω παρακάτω δέκα μικρά και πιο μεγάλα φυτά για το σπίτι σου.

1. Η μυρτιά

Αν θες έναν φυσικό τρόπο που θα σκοτώνονται τα μικρόβια στο σπίτι σου, τότε το ιδανικό φυτό για σένα είναι η μυρτιά. Φτάνει τα δύο μέτρα και είναι αρωματική. Το καλύτερο μέρος για να βάλεις σπίτι σου μία γλάστρα με μυρτιά είναι κάποιο ηλιόλουστο μπαλκόνι.  Στο παρελθόν υπήρχε η πεποίθηση ότι η μυρτιά πρόσφερε νιάτα στους μεγάλους ανθρώπους, ήταν ιερή και βοηθούσε όσους ταξίδευαν δίνοντας τους όρεξη και ενέργεια. Ήταν το φυτό της θέας Αφροδίτης. Γενικά πάντως το φυτό αυτό αποτελεί το σύμβολο της ειρήνης και της ευχαρίστησης.

2. Η δάφνη

Το σύμβολο της νίκης και της δόξας και το φυτό του θεού Απόλλωνα. Κατάλληλο αν έχεις υγρασία σε κάποιο δωμάτιο του σπιτιού σου, καθώς την διώχνει. Επίσης τα φύλλα της μπορείς ξεραμένα να τα βάλεις στο μαγείρεμα, για παράδειγμα στις φακές, και να  προσδώσουν νοστιμιά.

3. Ο κισσός

Ο κισσός είναι αναρριχώμενο φυτό και είναι γνωστός και σαν «κισσός του διαβόλου». Πρέπει να είσαι λίγο προσεκτικός για το μέρος που θα το τοποθετήσεις στο σπίτι σου, γιατί «αγκαλιάζει» τα σημεία στα οποία ακουμπάει. Λειτουργεί ως φίλτρο του αέρα, αλλά πρόσεχε να μην το πειράζουν τα παιδιά, γιατί μπορεί να τους δημιουργήσει ερεθισμούς.  Φρόντισε ακόμη να βρίσκεται σε δωμάτιο ή σημείο με σκιά και να το ποτίζεις πολύ. Μία καλή ιδέα διακόσμησης πάντως είναι, αντί για γλάστρα να το βάλεις στο τοίχο.

4. Η λεμονιά

Αν καλλιεργήσεις μία λεμονιά στο διαμέρισμά σου στην πόλη, έχεις πολλά οφέλη. Καταρχάς θα ομορφύνει αμέσως ο χώρος σου και θα έχεις την αίσθηση ότι ξυπνάς στην εξοχή. Επίσης τα άνθη της λεμονιάς έχουν τέλειο άρωμα και βέβαια θα έχεις οπότε το θελήσεις φρέσκα λεμόνια για τα φαγητά σου. Εκτός αυτών η λεμονιά έχει αντισηπτικές ιδιότητες και απολυμαίνει τις επιφάνειες. Από πότισμα δεν χρειάζονται υπερβολές και μην ξεχνάς να την βλέπει ο ήλιος!

5. Η σανσεβιέρα

Μπορεί να έχεις ακούσει να την αποκαλούν και «γλώσσα της πεθεράς» αλλά δεν είναι και τόσο κακό φυτό! Την σανσεβιέρα δεν θα κουραστείς να την περιποιείσαι και πολύ, ούτε να την ποτίζεις. Είναι ένα όμορφο διακοσμητικό φυτό για το σπίτι σου, μπορείς να το βάλεις και στο κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι σου και να έχεις άπλετο οξυγόνο και καθαρή ατμόσφαιρα. Επίσης θα απομακρύνει ουσίες τύπου βενζολίου, που βγαίνουν από το μελάνι ή το πλαστικό

6.  Η καφέα

Η καφέα είναι όπως μαρτυράει και το όνομα της βέβαια, το φυτό του αγαπημένου σε όλους μας, καφέ. Οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες καφέ, είναι από την Αραβία και το Κονγκό. Αν λοιπόν θέλεις και συ, να έχεις τον δικό σου φρέσκο καφεδάκι, αγόρασε ένα φυτό καφέα, αλλά πάρε κάποιο που έχει μεγαλώσει και βρίσκεται στα πέντε με έξι χρόνια, γιατί από κει και έπειτα δίνει καρπούς. Το άρωμα που θα προσφέρει στο χώρο, είναι υπέροχο και θα σε μεταφέρει σε μέρη εξωτικά, ενώ θα παίρνει και την υγρασία.