Ενθύμια αιώνιας αγάπης….

Ο Άγιος Βαλεντίνος πλησιάζει και πολλοί ερωτευμένοι ετοιμάζονται να γιορτάσουν με την αγάπη τους.

ενθύμια αιώνιας αγάπης

Δεν θα σχολιάσουμε σε αυτό το άρθρο αν πρέπει να γιορτάζεται η συγκεκριμένη μέρα, αν πρέπει δείχνουμε την αγάπη μας κατά παραγγελία ή αν όλα γίνονται για καταναλωτικούς σκοπούς. Οι απαντήσεις είναι λίγο πολύ γνωστές.

Σήμερα θα μιλήσουμε για τα ενθύμια αγάπης που έχουν περισσέψει τόσο στη μνήμη μας όσο και στο σπίτι μας. Φωτογραφίες, λευκώματα, ερωτικά γράμματα, αρκουδάκια και ένα σωρό αλλά αντικείμενα. Τι γίνανε τόσες υποσχέσεις;; τόσο όμορφα και γλυκά λόγια;; τόσες ωραίες αναμνήσεις;;; τι απέγινε εκείνο το “θα σ’ αγαπώ για πάντα…”. Χάθηκε η αγάπη επειδή τελείωσε μια σχέση; ή μήπως δεν υπήρξε ποτέ;;;

Η έννοια της αγάπης είναι πολυδιάστατη. Αγαπάω σημαίνει νοιάζομαι, προσέχω, είμαι εκεί για τον άλλο.

Η αγάπη εμπεριέχει την ανιδιοτέλεια, το δόσιμο δίχως αντάλλαγμα. Υπάρχουν διαφορετικά είδη αγάπης. Η αγάπη της μητέρας προς το παιδί της, η αγάπη προς τους φίλους μας, η αγάπη προς τους συγγενείς μας, η αγάπη προς έναν άλλον άνθρωπο ξένο (αρχικά) προς εμάς….

Η αγάπη δεν είναι κάτι που το νιώθουμε από την αρχή. Απαιτεί χρόνο. Στην αρχή, όλα τα ζευγάρια, νιώθουν τον ενθουσιασμός, τον έρωτα και πολλά αλλά συναισθήματα που βρίσκονται στο φάσμα της αγάπης αλλά δεν είναι αγάπη. Επειδή έχουμε αρχίσει να εμπιστευόμαστε τον άλλο, περνάμε καλά μαζί του, υπάρχει αλληλοσεβασμός και αλληλοεκτίμηση, μας προσέχει και μας νοιάζεται, νομίζουμε πως αυτό που νιώθουμε είναι αγάπη και προβαίνουμε σε σχετικές ρομαντικές κινήσεις για να δείξουμε και εμείς τα συναισθήματα μας, απέναντι στον άλλον. Λέμε σ’αγαπώ και εκείνη τη στιγμή όντως νιώθουμε ευτυχία και ένα γλυκό συναίσθημα αγάπης να μας περιτριγυρίζει.

Τι γίνεται όταν μια σχέση φτάσει την ημερομηνία λήξης της;; Τα συναισθήματα που έχουμε βιώσει κατά τη διάρκεια της σχέσης θα παραμείνουν;; θα αλλοιωθούν;;; θα ξεθωριάσουν;;; Όλα θα εξαρτηθούν κυρίως από τον τρόπο που θα χωρίσουμε. Αν είναι συγκαταβατικός χωρισμός , τα συναισθήματα δεν θα αλλάξουν πολύ, αν όμως επέλθει προδοσία, τότε όλα καταρρίπτονται και βρισκόμαστε να νιώθουμε εξαπατημένοι και μόνοι. Η αγάπη μετατρέπεται σε πόνο, μίσος και οργή.

Φανταστείτε πόσο γελοίο φαίνεται έπειτα από έναν δύσκολο χωρισμό, το αρκουδάκι που σου λέει σ’αγαπώ σε τέσσερις διαφορετικές γλώσσες….

Ζυγίστε τα πράγματα πριν πείτε μεγάλα λόγια, σιγουρευτείτε για όσα νιώθετε, μην τάζετε πράγματα που δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε και κυρίως δώστε χρόνο τόσο στον εαυτό σας όσο και στον άλλο να ξετυλίξει τον εαυτό του πριν του πείτε το πολυπόθητο Σ’αγαπώ…. ένα Σ’αγαπώ που θα πηγάζει από όλο σας το είναι και θα κολλήσει όλα τα σπασμένα σας κομμάτια….κομμάτια υπολείμματα από πεθαμένα Σ’αγαπώ…

Γιώργος Σαμπάνης Πριν πεις σ' αγαπώ Giorgos SaBanis Prin Peis S Agapo